Ordstyrer i rommet

Det å være ordstyrer, kan være så mangt. Forrige uke ledet jeg diskusjonen da representanter fra ESA-landene skulle prøve å bli enige om hva ESAs romovervåkningsprogram (Space Situational Awareness - SSA) skal gjøre de nærmeste årene. ESAs Ministerkonferanse skal holdes 1-2. desember, og alle programplaner og juridiske dokumenter må være på plass i god tid før det, slik at romfartsministrene vet hva de skal bevilge penger til, og hva de eventuelt skal si nei til.   

ESA-møtet gikk lettere enn jeg hadde fryktet. Riktignok er det mye å krangle om i romfarts-Europa før beslutninger tas, men de store landene valgte denne gangen ikke å ta SSA-programmet som ”gissel” i kampen om store programmene som Ariane-6, Romstasjonen og ExoMars.

Et par dager senere var det folkemøte – ”Citizens' Debate” – om romvirksomhet på Norsk Romsenter. Dere har sikkert lest om det allerede på noen av disse lenkene:

http://forskning.no/blogg/berit-ellingsens-blogg/hva-bor-romfarten-satse-pa-i-fremtiden

http://www.romsenter.no/Aktuelt/Siste-nytt/Ga-svar-om-fremtidens-romforskning

Om diskusjonen gikk lettere enn jeg hadde trodd i Paris, så gikk den enda lettere på Skøyen. Amatørastronomer, statsviterstudenter, jurister, ingeniører, forretningsfolk, humanister og generelt interesserte diskuterte romfart og svarte på spørreskjemaer med stor iver. Den offisielle norske ”næring og nytte” rompolitikken synes å ha solid oppslutning, men i tillegg observerte jeg et betydelig idealistisk engasjement: Romsektoren som et felt som bringer nasjoner sammen. Det ble kommentert flere ganger at driften av Romstasjonen, hvor stormaktene er helt avhengige av hverandre for at deres astronauter skal overleve, ikke ble berørt av storpolitikken rundt Krim og Ukraina.

Her på bloggen på forskning.no har ordstyrer-rollen en noe annen funksjon. Som kjent kan jeg bare sette agendaen, men jeg kan ikke bestemme hvem som skal få skrive neste kommentar.  

Jeg synes forskning.no er en veldig fin plass for folkeopplysning og meningsutveksling. Så derfor: Vær så snill å oppføre dere ordentlig her i kommentarfeltet! Redaksjonen og bloggerne fortjener å kunne konsentrere seg om å produsere nytt innhold, framfor å skulle bruke massevis av krefter på å luke ut innlegg som tråkker over streken for hva som er akseptabelt.  

Sjøisen

Jeg takker så mye for alle tippetips og kommentarer om den arktiske sjøisens minimum denne høsten. Fortsatt gjenstår det å se hvor gjennomsnittet for hele september måned havner, men når det gjelder selve minimumet - som allerede er passert - så gikk NOAA ut for noen dager siden og erklærte en delt andreplass med 2007. De fleste kom altså fra tippingen med æren i behold. 

Delt andreplass for sjøisen? Javel, da. (Bilde: NSIDC)

ENSO og havnivået

Det blåser ganske frisk passatvind i disse dager, men en ny pause er allerede varslet. Modellene har derfor ikke noe særlig tro på en skikkelig La Nina, og dermed vil vel globalt havnivå fortsette å holde seg forholdsvis høyt? Denne havnivåkurven er oppdatert ved utløpet av juni - vi får se hva høsten vil bringe: 

Mens vi venter på akselerasjonen ...? Globalt havnivå rider i hvert fall fortsatt høyt. (Bilde: Univ Colorado)

Global temperatur

GISS meldte at også august ble rekordvarm, mens JMA mener at det "bare" ble andreplass denne måneden. Men de er enige om at (den nordlige) sommeren var rekordvarm:

Sommeren 2016 ble rekordvarm globalt, ifølge JMA, hårfint foran fjorårets sommer. Og ut fra denne kurven er det vel rimelig å anta at det pågår en global oppvarming? (Bilde: JMA)

Og ellers?

Jeg håper det gikk bra med de tre tusen innbyggerne på den filippinske øya Itbayat denne uken. De opplevde nemlig at supertyfonen ”Meranti” passerte rett over øya. Sjelden har man sett et bebodd sted så til de grader ”i orkanens øye” som i dette bildet tatt fra en japansk værsatellitt:

Supertyfonen Meranti passererte rett over øya Itbayat. (Bilde: Japansk værsatellitt)

 

Avslutningsvis - vennligst ikke kommenter lørdagens triste fotballresultat ...

Powered by Labrador CMS