På vei opp

Oj, det var litt av en uke: Det startet med ESAs ministerkonferanse i Luxemburg, der man besluttet å starte utviklingen av Europas neste bærerakett - Ariane-6. På tirsdagen lettet en japansk rakett med romsonden Hayabusa-2, som skal hente hjem materiale fra en asteroide. Uken sluttet med at NASA gjennomførte en første, vellykket testflyvning med sin nye romkapsel Orion. Og plutselig var alle norske medier interessert i romfart!

Alle viser bilder av Orion-oppskytningen - så her er i stedet et bilde av japanske Haybusa-2 på vei opp. Den skal fly myyyye lengre enn hva Orion gjorde fredag. (Bilde: JAXA)

 

Ariane-5 har vært en stor teknologisk suksess, og har fraktet massevis av satellitter opp i rommet etter at de første "barnesykdommene" var unnagjort. Men raketten er dyr i drift (den ble opprinnelig utviklet med tanke på å kunne bære en liten romferge med europeiske astronauter), og er egentlig for stor for mange praktiske satellitt-behov i ESA, EU eller medlemslandene. Etterfølgeren Ariane-6 skal bli mer fleksibel, og ha mer synergi med Europas lille bærerakett Vega: Boosterne (startmotorene) på Ariane-6 skal nemlig også kunne brukes som førstetrinn på Vega. Vi får håpe at Ariane-6 blir en suksess, både teknologisk, driftsmessig og kostnadsmessig. Men det er langt dit. 

 

36 år med global temperatur fra satellitt

Den første måneden med satellittmålinger av temperatur i nedre troposfære, var desember 1978. Og med november 2014 på plass, så har altså satellittene nå tilbakelagt 36 år med slike målinger. Troposfæren er varmere i dag enn den gang, og den lineære trenden over denne perioden har, i følge resultatene fra UAH, vært +0,14 grader pr tiår. Slik fordeler oppvarmingen seg geografisk: 

36 år med satellittmåling av temperatur i nedre troposfære. Oppvarmingen har vært sterkest på nordlige halvkule, og særlig over Arktis. (Bilde: UAH)

Værballongene, som har en lang måleserie helt tilbake til det Internasjonale geofysiske året i 1957/58, har en lineær trend over sin måleperiode i midtre troposfære på +0,15 grader pr tiår. 

I det innspurten starter, så er det nok rimelig å anta at både for satelittene (UAH) og værballongene vil 2014 fullføre som det tredje varmeste året som er observert. Mens noen av bakkeseriene altså synes å være på vei mot ny global temperaturrekord i 2014.

 

Og ellers?

Nyeste indeks-verdier fra Stillehavet er:

  • Nino3.4: +0.94
  • SOI: -8,8

Grensen for El Ninjo regnes vaniligvis å være henholdsvis +0,5 og -8,0 for de to indeksene, så begge ligger utenfor nøytralt område nå. Ikke så rart at det australske værbyrået nå har flyttet pila et hakk over til "El Ninjo ALERT". Så spenningen stiger - hvor varmt vil 2014 og 2015 bli? 

 

For de som har mørketid: Her er solflekkaktiviteten oppdatert pr november 2014. (Bilde: Hathaway, NASA Ames Research Center)

 

God julebord-helg til leserne. Og så får vi håpe at tyfonen "Hagupit" har roet seg litt innen den treffer Filippinene. 

Powered by Labrador CMS