Påskebilder fra vinterlandet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Blå himmel, kald luft og varm sol. Jeg trengte egentlig ikke noe satellittbilde for å finne ut om det fortsatt lå is på Øyeren første påskedag. Innsjøen var nemlig hvit så langt øyet kunne se fra hytta.

Og med sjakk-VM på iPhone og medbrakte artikler om både kosmologi og klima, var det en riktig fin dag. Men nok tørrsnakk – her er altså satellittbildet:

 

Påskevær i Oslo-området, sett fra satellitt 31.mars 2013. (Foto: (NASA Aqua MODIS))

 

Bare for å minne leserne om at nå er “Været som var” på yr.no oppdatert med tallene for mars. Gå på nett og finn ditt favorittsted. Her er Kjeller:

 

Kald avslutning på vinteren 2012-2013 på Kjeller. (Foto: (yr.no))

 

Dagen før hadde Terra-satellitten gjort en fin passering litt lengre vest. Da så det slik ut på Jæren: 

 

Rogaland sett fra NASAs satellitt Terra 30. mars. Fortsatt kaldt om natten der vest. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Påske-ryktene i kommentarfeltet om at det ligger is rundt Bjørnøya, kan hermed avkreftes. Slik så det nemlig ut der påskemorgen:

 

Skyfritt ved Bjørnøya 31. mars. Og drivisen er et godt stykke unna. (Nord er opp til venstre). (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Så litt om klimaforskning. Balmaseda, Trenberth og Källén har nylig kommet med en artikkel (”Distinctive climate signals in reanalysis of global ocean heat content”, GRL 2013) der man ser nærmere på en omfattende reanalyse av havet som europeiske værvarslingssenteret ECMWF har gjort, på basis av observert vær og oseanografiske målinger.

Her er et utsnitt av den sentrale figuren. Enheten på y-aksen er 10**22 Joules, med en gjennomgående strek for hver femte. De stiplete linjene nede til høyre angir tilsvarende stigninger for global oppvarming (hhv 0.4, 0.5, 0.7 og 1.0 W/m2).

 

Varmemengden i havets øvre 300 meter, øvre 700 meter og for hele havet, slik det framkommer av reanalysen ORAS4 ved ECMWF. (Foto: (Fra Balmaseda, Trenberth og Kallen, GRL 2013))

 

Virkningen av de store vulkanutrbuddene på varmen i havet er meget tydelig. Reanalysen går helt tilbake til 1958, men usikkerheten er selvsagt svært stor i de første årene.

Mens den blå og den lilla kurven tidligere har fulgt hverandre ganske jevnt, så har forskjellen økt de siste 8 - 10 årene. Hvorfor blandes det mer varme ned i dyphavet nå? Endring i vindsystemene framholdes som en mulig årsak. 

 

Annet lesestoff

Det hører påsken til å gruble over universets mysterier. Med ESAs romteleskop Planck har vi alle fått mer innsikt i universets alder, og fordelingen mellom vanlig materie, mørk materie og mørk energi. Det viser seg at Einsteins generelle relativitetsteori med en passende kosmologisk konstant fortsatt gir en utrolig god beskrivelse av hva som nå måles.

 

Påskestemning 2013. (Foto: T. Wahl)

 

Universet ser ut til å være temmelig så flatt, ikke krummet innover eller utover slik vi spekulerte i den gang da jeg tok GenRel-kurset på Blindern en gang rundt 1980. Og man har fått snevret inn betydelig de mulige inflasjonsmodellene som man må ha hjelp av i universets oppstartsfase.

Det er veldig mye annet i Planck-dataene også, og mer kommer. Planck-”teleskopet” var en teknologisk suksess, fungerte lengre enn man håpet, og nå renner det ut resultater. Imponerende, både av ingeniører, prosjektledere og forskere.

 

Noen flere bilder

Elg og rådyr forsynte seg godt av de små furuene denne vinteren også. 

 

Snauspist småfuru ser fram mot en god, varm sommer ved Øyeren. (Foto: T. Wahl)

 

Powered by Labrador CMS