Prognoser for sommerferien

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har holdt fortet på Romsenteret de tre første ukene av juli. Nå er det min tur til å starte sommerferien. Og da har jeg tenkt å ta litt fri fra bloggingen, også. Tro det eller ei. 

Men for at leserne skal kunne ha noe å kommentere - eller kritisere meg for etter ferien -  her er mine prognoser for hva satellittene kommer til å vise utover sommeren:

 

Global temperatur

Juli-verdien fra UAH for satellittmålt temperatur (avvik fra normalen) i nedre troposfære kommer til å bli omtrent lik med årets juni-verdi.

Det er nesten 0,4 grader mer enn juni-verdien fra 2009, som nå dyttes ut av den løpende 37 måneders middelverdien (tykk kurve) på Climate4you.

Nedre troposfære (UAH) etablerer seg dermed på et nytt rekordnivå på Climate4you, og kommer til å holde seg der utover høsten. Til tross for den svakeste solsyklusen på 100 år, negativ PDO og at vi nylig har hatt to La Ninaer! Hmmm …

 

Prognose 1: Middelverdien (tykk strek) på Climate4you for global temperatur i nedre troposfære vil etablere seg på nytt rekordnivå i juli. Her er juni-verdien. (Foto: (Data: UAH. Grafikk: Climate4you))

 

Sjøisen i Arktis

Satellittene vil trolig vise at sjøisens utbredelse i juli 2012 var den nest minste som er målt. Men isen er nok tynnere enn før, og volum-estimatet fra PIOMAS-systemet ved Univ of Washington vil derfor konkludere med ny minimumsrekord for juli måned når det gjelder sjøis-volum i nord. 

 

Prognose nr 2: Nesten ny minimumsrekord for sjøisens utstrekning i juli. Den nedadgående trenden på tiårs basis fortsetter. (Foto: (IARC / JAXA))

 

Varmemengden i havet

I løpet av august kommer en ny 3-måneders verdi (april - juni) fra NOAA/havbøyene for varmemengden i havets øvre 700 og 2000 meter. Målingene er riktignok gjort in-situ og ikke med satellitt - men siden de er formidlet til land via satellitt, så tar vi æren for dem her.

Det blir vel neppe en ny rekordverdi. Men målingen vil nok bekrefte at havet fortsatt varmes opp, om enn noe saktere enn på 1990-tallet. Her er kurven t.o.m. første kvartal i år:

 

Prognose 3: Varmemengden i havets øvre 700 meter for april-mai-juni 2012 vil være noe høyere enn for tilsvarende kvartal i tidligere år. (Foto: (Data: NOAA. Grafikk: Climate4you))

 

ENSO

Jeg har smugtittet litt på havoverflate-temperaturen, og den synes å ha steget noe siste uken. NOAAs beste modell insisterer frenetisk på El Ninjo. Jeg tror de får rett. Første uken i august har PDO'en blitt dyttet noe unna, og Nino3.4-indeksen passerer +0,8.     

 

Prognose 4: Det utvikler seg en full El Ninjo i Stillehavet, og global havoverflatetemperatur fortsetter å stige. Her er avviket fra normalen 19. juli. (Foto: (NOAA))

 

Havnivået

Det blir neppe noe havnivå-drama fra altimetersatellittene i sommer. Nice and easy i nærheten av trend-kurven på 3 mm/år.

 

Prognose 5: Ingen akselerasjon å spore i satellittmålt havnivåstigning denne sommeren, heller. (Foto: (CNES/LEGOS/CLS))

 

Hvorfor akselererer ikke havnivået, når vi jo vet at det smelter mer is enn før? Sola er en av de hovedmistenkte.

 

Solflekkene

Det putrer og koker og gnistrer litt der oppe, men sammenliknet med hva sola har prestert tidligere i min levetid, så er dette slappe saker. Og kanskje har vi allerede sett den største toppen på solflekk-kurven i denne syklusen? Svakeste solsyklus på 100 år.

 

Prognose 6: Moderat solflekkaktivitet i ferien. Enda vi snart er på det som skal være toppen av kurven for denne solsyklusen. (Foto: (Hathaway/NASA/MSFC))

 

Hvor svak blir den neste solflekksyklusen, og hva vil det bety for global temperatur, havnivå og denslags? Det må vi nok vente lenger enn til august med å få svar på. Det er nok grunnlag for flere blogger, ja …

 

Gjensyn med Grønland

Den verste sommervarmen er unnagjort på Grønland nå (varmen flytter seg nemlig over til Norge nå som ferien min starter!). Men det har blitt grønt og fint i det som engang var den norrøne Austerbygda. Lurer på hvordan det egentlig så ut der for 1000 år siden?

 

Her bosatte de gamle vikingene seg for drøyt 1000 år siden. Eirik Raudes gård Brattahlid lå visstnok like til høyre for midtpunktet i dette bildet, som ble tatt 19. juli. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

 

På gjensyn etter ferien. Og kom gjerne med alternative eller utfyllende prognoser her.

 

Powered by Labrador CMS