Rekordvarm høst globalt og dårlig julevær lokalt

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle de tre måleseriene (NOAA, NASA GISS, JMA) som hittil har meldt inn sine resultater for global temperatur målt ved bakkenivå, har rapportert om en rekordvarm november i år. 

For den globale temperaturserien fra Japans meteorologiske byrå meldes det også at høsten 2013 (sept-okt-nov) ble den varmeste de har registrert. Her er høst-kurven fra JMA:

 

Global temperatur midlet over de tre høstmånedene sept-okt-nov. (Foto: (Japan Met. Agency))

 

Den (veldig) langsiktige temperatur-trenden for høstmånedene ligger i følge JMA nå på 0,63 grader pr hundreår. Vi ser at de to siste årene ligger betydelig over denne trendlinjen, med 2013 som den aller varmeste høsten så langt. 

Den amerikanske værvarslingen NOAA melder at på deres statistikk for global temperatur var høsten 2013 den nest varmeste som er registrert, like bak 2005.

De rekordhøye nivåene i høst har skjedd uten at det har vært noen El Ninjo i Stillehavet. I forhold til tidligere år, har det faktisk vært svært små ENSO-utslag i 2013:

 

Indeksen Nino3.4 har vært særdeles nøytral i 2013. Men den lå såvidt over null i november. (Foto: (Australia's byrå for meteorologi))

 

Derimot hadde den arktiske oscillasjon (AO) meget høye positive verdier i november, og dette ser ut til å fortsette ut desember:

 

Mer mildvær i vente her hjemme, for det ser ut til at AO-indeksen har tenkt å holde seg positiv i hele desember. (Foto: (NOAA))

 

 

To konsekvenser av dette vil nok være:

  • Meget høy global temperatur også for desember måned.
  • Ingen hvit jul her på lavlandet i Sør-Norge.  

 

Satellittmålingene av global temperatur i troposfæren har ikke hatt like høye verdier i høst som målingene nede ved Jordas overflate. Dette kommer vi tilbake til i en senere blogg. Kanskje er satellittene litt trege? 

Powered by Labrador CMS