Rock, vær og vinter

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært veldig kaldt i grensetraktene mellom Canada og USA i år. Steder som Duluth ved Lake Superior, gruvebyen Hibbing og området North Country i Minnesota. Samt i kanadiske Winnipeg, et sted hvor man alltid har god tid til å forberede seg på vårflommen, siden flomtoppen i Red River først må passere både ved Fargo, Grand Forks og Oslo (!) på den norsk/amerikanske siden av grensen.

Siden Bob Dylan vokste opp i Hibbing og Neil Young både ble født og hadde noen av ungdomsårene sine i Winnipeg, så er det naturlig å lete etter referanser til vinter og kulde i sangtekstene deres. Jeg fant mest hos Dylan. I  den nydelige ”Girl of the North Country” er det strofer som:

”Well if you’re travelin’ in the North Country fair
Where the winds hit heavy on the borderline …”

og

”Well, if you go when the snowflakes storm
When the rivers freeze and summer ends
Please see if she’s wearing a coat so warm
To keep her from the howlin’ winds”

Dylan visste å beskrive vinter og kulde da han som ung trubadur ankom New York, også. På debutalbumet fra 1962 snakker/synger han følgende i ”Talking New York”: 

”Wintertime in New York town
The wind blowin’ snow around”

og

”New York Times said it was the coldest winter in seventeen years
I didn’t feel so cold then”

Den strofen kan kanskje brukes som klima-proxy?

 

Dylan hadde vinterfrakken på da albumet "Desire" kom i platebutikkene i 1976. (Foto: (Plateomslag))

 

Når det gjelder Neil Youngs tid på prærien ved Winnipeg, så fant jeg mer sosialrealisme enn vær og klima i den selvbiografiske sangen ”Don’t Be Denied”:

”The punches came fast and hard
Lying on my back in the school yard”

Som det sies den i sangen, Neil Young startet et band der, og etter hvert dro han til California. Men på konsert-filmen ”Heart of Gold” (2006) sier Young at den sangen han som ungdom likte best å høre på jukeboksene, var ”Four Strong Winds”. Så da så.

 

Neil Young flyttet fra kulda i Canada og kjøpte ranch i California. Her fotografert i 1971. (Foto: Henry Diltz)

 

Global nedtur

Så over til de globale temperatur-estimatene. Både NASA GISS og japanske JMA har lagt fram sine tall for februar. Og hvordan skal jeg si det … eeeh … temperaturen snublet på sin vei opp mot nye rekorder.

Som JMA lakonisk skrev på sin webside: Februar 2014 endte likt med middelverdien for 30-årsperioden 1981-2010. Brrrr!

 

Ooops, hva skjedde? Global temperatur gikk ned for telling. Får vi se et skikkelig come-back i løpet av året? (Foto: (NASA GISS / Columbia Univ.))

 

NASA GISS har årets februar nede på 17.plass. Etter to måneder ligger 2014 på 12. plass på varmetoppen der.  

Det ble den 6. varmeste vinteren, i følge JMA. Vintertrenden over hele måleserien er nå +0,73 grader pr århundre. 

 

Global vintertemperatur slik Japan Met Agency mener den har utviklet seg siden 1890-årene. (Foto: (JMA))

 

CO2 + AMO = sant

Ukens vitenskapelige artikkel er P. Chylek et al.: “The Atlantic Multidecadal Oscillation as a dominant factor of oceanic influence on climate” (GRL, 2014).

Her har de kjørt multippel lineær regresjonsanalyse av årlig global temperatur (GISS) mot drivhusgasser, solaktivitet, aerosoler i troposfæren og vulkaner, samt ENSO- og AMO-indeksene. Hovedresultatet er:

  • De to parameterne drivhusgasser og AMO forklarer til sammen hele 93 % av temperaturvariasjonene.
  • Uansett hvilke andre parametre man inkluderer, så kommer man ikke høyere enn 94 % forklaringsevne.
  • Drivhusgasser og ENSO til sammen forklarer ”bare” 85 % av temperaturvariasjon globalt.

Forfatterne konkluderer at aerosolenes rolle er oppskrytt, og at klimamodeller med for høy klimafølsomhet kompenserer med altfor mye aerosol-effekt.

Videre konkluderer forfatterne at drivhusgassene synes å kunne forklare 0,71 grader (+/- 0,18) av den globale temperaturøkningen mellom år 1900 og 2012. Og at trendberegninger som ikke inkluderer hele AMO-svingninger gir et feilaktig inntrykk av den globale oppvarmingen. 

Artikkelen minner meg om en av de første artiklene som kom fra Berkeley Earth (som da bare omhandlet temperatur målt på land) for noen år siden. Den konkluderte med at det holdt med drivhusgasser, vulkaner og AMO for å beskrive temperaturen godt. 

 

Og ellers?

Lyset er tilbake på Svalbard:

 

Svalbard sett fra NASAs satellitt Terra fredag 14. mars. Usedvanlig lite is i Wijdefjorden. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Den første hestehoven sto i veikanten sist søndag, og vi oppdaget årets første blåveis ved husveggen her torsdag denne uken. Siste 30 døgn ved målestasjonen på Kjeller er forresten 8 grader over normalen. Det har vært varmt på Hedmarken også denne vinteren, men jammen måtte de avlyse Birken i dag pga mye vind.  

 

Omsider litt skyfritt vær på Østlandet. Her er området sør og øst for Mjøsa observert 12. mars. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

God helg, og husk at man ikke skal plukke blåveisene. 

 

Nerdrum, 13. mars 2014. (Foto: T. Wahl)

 

Powered by Labrador CMS