Septembertallene, varmeblobben og kuldeflekken

Hei igjen. Vi starter med september-tallene for global temperatur:

- NOAA: Rekordvarmt! 

- JMA: Rekordvarmt!

- NASA GISS: Nest varmest

- UAH (nedre troposfære): Nr 3

- RSS (nedre troposfære): Nr 5

En solid ny global varmerekord for september, sier japanske JMA. (Bilde: JMA)

Året 2015 så langt (etter ni måneder) er det varmeste som har vært målt både på NOAA, JMA og GISS sine globale statistikker for temperatur målt ved overflaten. For satellittmålingene i nedre troposfære ligger 2015 så langt på henholdsvis tredjeplass (UAH) og femteplass (RSS). Værballongmålingene i midtre troposfære har 2015 så langt på tredjeplass. 

Verdiene for global temperatur fra HadCRUT4 er som vanlig sent ute, men det er et temmemlig sikkert tips at også HadCRUT4 vil vise en rekordvarm september måned, og at 2015 fortsatt ligger an til å bli et rekordvarmt år også der.  

Det er ikke så lenge igjen av året, så det er nesten litt feigt å oppdatere tippetipset for 2015 nå. Men i den grad det inspirerer noen til å kommentere: Jeg er temmelig så sikker på at det blir et rekordvarmt år for alle måleseriene ved overflaten. Og så tror jeg at det blir sølv- eller bronsjemedalje for 2015 i troposfæren.

Og slik det ser ut i dag, så tror jeg at den gamle rekorden fra 1998 for satellittmålt temperatur i troposfæren vil bli slått i 2016 - det nye store El Ninjo-året. Men det kan vi komme tilbake til senere. 

ENSO

Du trodde kanskje vi var kommet en uke nærmere toppen for denne El Ninjoen? Nja, det kan nok se ut til at NOAAs modell har skjøvet toppen enda en uke eller to lenger ut i tid. De blå kurvene er de nyeste modellkjøringene:

NOAAs modell blir sikrere og sikrere på at El Ninjoen snart "sprekker", og at Stillehavet dermed skvulper tilbake mot vest. Men fortsatt er det noen uker igjen. (Bilde: NOAA)

De to store El Ninjoene vokste fram veldig forskjellige måter: Mens 1997/1998-Ninjoen gikk rett opp fra en La Nina året før, så kommer denne El Ninjoen (2015/2016) rett etter en "nesten-El Ninjo" i 2014/2015. 

Men tross svært forskjellige fødsler, så begynner de to store El Ninjoene virkelig å likne på hverandre nå. Slik ser de ut når NASA fargelegger altimetersatellittenes målinger av havnivå, den gang og nå:

Déjà vu? Ingen tvil om at denne El Ninjoen spiller i eliteserien! (Bilde: NASA)

 

"Varmeblobben" og "kuldeflaket"

Det kan være greit å ta et lite blikk tilbake. Hvis vi ser på NOAAs renanalyse av temperatur-anomali midlet over de siste 365 døgn, så ser bildet slik ut: 

Temperatur (avvik fra normalen 1981 - 2010) for de siste 365 døgn. (Bilde: NOAA)

Vi ser at det har vært en svært varm 12-måneders periode på den amerikanske vestkysten, der den såkalte "Varmeblobben" ("The Blob") har dominert. Vi ser også at det ligger et "kuldeflak" i Nord-Atlanteren, og at traktene øst i Kanada og vest på Grønland har vært kalde.  

Hvis vi går enda et år lenger tilbake, så var bildet slik: 

Temperatur (avvik fra normalen 1981-2010) for perioden 22 okt 2013 - 21 okt 2014. (Bilde: NOAA)

Vi ser at i denne 12-måneders perioden lå mer av "Blobben" ute i havet nordøst i Stillehavet. Og at den ble speilet med et stort kuldeflak i sentrale deler av USA og Kanada.    

Og ellers?

Du har kanskje hørt rykter om at en diger asteroide med en diameter på flere hundre meter kommer til å besøke oss 31 oktober? Det stemmer det - asteroide 2015-TB145, som ble oppdaget tidligere i høst, kommer til å suse forbi oss med en minste avstand på 1,3 ganger avstanden til Månen.

Generelt så liker vi ikke at denslags store og raske objekter forviller seg inn i nabolaget vårt. Men slapp av - dette kommer til å gå helt fint. Tror jeg ... 

Asteroide 2015 TB145 kommer snart til å passere svært nær Jorda. Slik var posisjonene 11 oktober. (Bilde: NASA JPL)

 

God helg!

Powered by Labrador CMS