Sjøis og sol

Hei igjen. Vi starter med sjøisens volum på den nordlige halvkule. Denne kurven kom fra PIOMAS-gjengen ved Univ of Washington for et par dager siden: 

 

Årets kurve (rød) for sjøisens volum i Arktis startet året omtrent på 2009-nivå, men har siste uken hoppet ned til nivået fra 2010. (Bilde: PIOMAS, Univ of Washington)

  

Vinden skyver store mengder ganske tykk sjøis ut av Polhavet gjennom Framstredet i disse dager. At isen er ganske mye sammenpakket, ser vi fra kurven som viser sjøisens utbredelse, den er nesten rekordlav for årstiden. Så da er det vel på tide å finne fram skjemaet for rekordårene 2007 og 2012:   

2007 og 2012 er de to rekordårene for lite sjøis ved smeltesesongens slutt. Det ser ut til at 2015 starter med et lite forsprang. (Bilde: EUMETSAT osisaf.met.no)

Sola i sentrum

Det blir total solformørkelse på Svalbard senere denne uken, og vi får håpe at alle de som drar dit får det været de ønsker seg, både i troposfæren og i ionosfæren.

Det gnistrer skikkelig på sola fra tid til annen. Onsdag 11. mars var en slik dag. En "flare" med styrke X2 ioniserte de øvre lagene av atmosfæren vår, hvilket ga radio-blackout på den siden av kloden vår som vendte mot sola akkurat da. Og dimensjonene på "gnisten", sammenliknet med jordkloden, gir litt perspektiver på vår nokså lille plass i universet: 

Et skikkelig utbrudd på sola for et par dager siden. Og jordkloden blir liten i denne sammenheng ... (Bilde: NASA)

Det bringer oss til den spenstigste vitenskapelig publikasjonen jeg har lest denne uken - og den er skrevet av norske forskere: 

Artikkelen "Solar activity at birth predicted infant survival and women's fertility in historical Norway" (Skjærvø, Fossøy & Røskaft, Royal Society Proceedings B, 2014) gransker den statistiske sammenhengen mellom solaktiviteten, levetid og fødselstall i to bygder i Midt-Norge i perioden mellom 1676 og 1878. Datamaterialet omfatter 8662 fødsler. Forfatterne mener bl. a. å kunne påvise at barn født i år med høy solaktivitet hadde høyere dødelighet i ung alder enn barn født i år med lav solaktivitet. Det antydes at årsaken til dette kan være eksponering for høyere doser av skadelig UV-stråling, forsterket av generelt lys hudfarge hos befolkningen her oppe i nord. Noe å ta med seg nå rett før folk skal på påskeferie.  

Det er en fin tid i Norge for optiske satellittbilder, og fotballsesongen starter snart. Slik så det ut da NASAs satellitt Terra passerte over Molde 12. mars:

Flott vårvær i Møre og Romsdal torsdag 12. mars. (Bilde: NASA Aqua MODIS)

 

Og godværet fortsatte på Østlandet fredag 13. mars. Her er Telemark sett fra NASAs satellitt Terra:     

Telemark og Vestfold sett fra NASAs satellitt Terra fredag 13. mars. (NASA Terra MODIS)

Og ellers?

Jeg fortsetter å krabbe oppover fra nybegynner-nivået i sjakk. Sist uke kom min første seier mot en spiller med rating på 1200-tallet: 

Min motpart (hvit) var ikke helt heldig da han i denne stillingen flyttet sin konge til e3. Jeg fulgte opp med å sjakke med dronningen på c3, og dermed var partiet i praksis avgjort: Hvit mistet tårnet i neste trekk. (Bilde: Lillestrøm Sjakklubb)

 

Powered by Labrador CMS