Snart på toppen?

Neida, jeg har ingen umiddelbare planer om å utfordre Magnus Carlsen. Det er El Ninjoen i Stillehavet jeg snakker om, selvsagt. Den er snart på toppen, den er diger, og den kommer til lufte ut veldig mye varme fra havet til atmosfæren (og deretter til verdensrommet) når den "sprekker".

Men - den holder nok helt til desember før den går tom. Det er to hovedgrunner til dette. Først -  i øyeblikket ligger det fortsatt en solid "varmepølse" under overflaten langt øst i Stillehavet:

Mye varmt vann under havoverflaten ved ekvator øst i Stillehavet 10. oktober. (Bilde: NOAA)

 

Dernest - det har akkurat vært det kraftigste vestavindsutbruddet på over et halvt år ved datolinjen (hvor det fortsatt befinner seg mye veldig varmt vann i overflaten). Dette bør trigge en ny kelvinbølge med kurs mot Sør-Amerika, og vil dermed fylle på med varmtvann der. 

Et meget kraftig vestavindsutbrudd (rødt) ved datolinjen. Dette vil gi El Ninjoen nye krefter. (Bilde: NOAA)

Også denne gang ble det generert to tropiske sykloner i forbindelse med vestavindsutbruddet. Den ene av dem - tyfonen Koppu - kommer dessverre til å treffe Filippinene i helgen:   

Prognosen fra ECMWF er krystallklar: Tyfonen "Koppu" kommer til å treffe Filippinene. (Bilde: ECMWF)

I følge værmodellen kommer Koppu til å herje Filippinene i flere dager, før den sakte beveger seg bort. 

Men tilbake til El Ninjo. Hvis vi også her ser på prognosen fra det europeiske værsenteret ECMWF, så er de fortsatt ikke sikre på hvor sterk denne El Ninjo kommer til å bli:

ECMWF kommer hver måned med et sesong-varsel for ENSO-området. Her er indeksen Nino3.4 fra de foreløpig siste modellkjøringene. (Bilde: ECMWF)

Vi begynner å nærme oss nivåene fra "den store" i 1997/1998 nå - men jeg tror det ikke før jeg ser det. 

Strålingsubalansen

I debattfeltet har det vært en del snakk om inn- og utgående stråling for kloden vår. Jeg tar derfor med noen strålingsplott fra den norske klimamodellen NorESM, hentet fra publikasjonen Iversen et al: "The Norwegian Earth System Model, NorESM1-M - Part 2: Climate response and scenario projections" ( Geoscientific Model Development, 6, 2013). 

- Øverst vises global netto langbølget stråling (positiv oppover) ved toppen av atmosfæren (TOA). 

- I midten vises global netto kortbølget stråling (positiv nedover) ved TOA. Merk at skalaen her er litt annerledes. 

- Nederst ser man netto strålingsfluks (positiv nedover) ved toppen av atmosfæren.  

- Fargene viser de fire pådriv-scenariene RCP2.6 (grønn), RCP4.5 (blå), RCP6.0 (oransje), RCP8.5 (rød).

 

Netto utgående langbølget stråling, netto inngående kortbølget stråling, og total strålingsfluks ved toppen av atmosfæren for de fire scenariene fra IPCC5/CMIP5, beregnet med klimamodellen NorESM. (Bilde: Iversen et al, 2013).

 

Og ellers?

Det er ingen skam å tape mot en spiller med nesten 500 poeng høyere ELO-rating, og tapte gjorde jeg i denne runden av klubbmesterskapet. Men jeg (svarte brikker) var godt fornøyd med denne stillingen etter at åpningen var unnagjort:

Stillingen etter 11 trekk er helt ålreit for mine svarte brikker. Men så ble jeg for ivrig denne gangen også ... (Bilde: Lillestrøm Sjakklubb)

Da hvit her spilte 12 c4 gikk jeg optimistisk til verks med 12...Le4. Men løperen stod egentlig veldig fint på feltet b7, så jeg burde ha spilt 12...Sh5 i stedet, med gode muligheter for remis. Det er alltid lett å være etterpåklok i sjakk, spesielt når man har hjelp av en datamaskin i analysen. 

 

God helg!

 

Powered by Labrador CMS