Snart vintertid

Jeg måtte skrape is på bilen i dag, for første gang denne høsten. Begynte å snakke om vinterdekk. Noe tilsvarende skjedde i fjor også. Det synes å gjenta seg, faktisk. Gjennom flere tiår som bileier har jeg nå empirisk belegg for at det er en syklisk effekt der ute. Og heldigvis kan astronomien og geofysikken gi meg en ganske god forklaring på fenomenet, som også gjør det mulig å planlegge de kommende årene ... 

Vel, det har skjedd en del siden forrige blogg herfra. Dere får selv vurdere hva som er viktigst:  

a) Forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i Stortinget. Vi på Romsenteret omtaler det som et "nøytralt budsjett":

https://www.romsenter.no/Aktuelt/Siste-nytt/Noeytralt-rombudsjett

b) Meteorologisk institutt flyttes fra Kunnskapsdepartementet til Klima-og miljødepartementet, uten at det påvirker den norske deltakelsen i EUMETSAT, WMO og ECMWF:

https://www.met.no/nyhetsarkiv/statsbudsjett-2018-virkninger-for-met

c) Man oppdaget signaler fra kolliderende nøytronstjerner, både med gravitasjonsbølger (å lytte) og gammaglimt (å se).

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Integral_sees_blast_travelling_with_gravitational_waves

Du stusser kanskje over at jeg bruker ordet "å lytte" om gravitasjonsbølger. Men - som jeg sa på en release-pressekonferanse som Black Debbath hadde for noen år siden på Romsenteret - hvis basshøyttaleren din er stor nok, så vil folk kunne høre musikken din langt utover i universet gjennom gravitasjonsbølger ... 

http://www.duplexrecords.no/nyheter/2015/01/universell-riffsynsing-er-ute/

Global temperatur

September er unnagjort. Både satellitter og bakkemålinger er enige om at dette var en varm måned - til september å være. En rekordvarm september i nedre troposfære, faktisk, i følge satellittmålingene. Overflatetallene har tikket inn med tredje- og fjerdeplasser, mens reanalysen fra Copernicus/ECMWF sier en hårfin andreplass, klart bak fjoråret.  

Global temperatur: Fjerde varmeste september hos JMA, godt over trendlinjen. (Bilde: JMA)
Global temperatur: Fjerde varmeste september hos JMA, godt over trendlinjen. (Bilde: JMA)

Etter at ni måneder er unnagjort, ligger 2017 på andreplass ved bakken, på tredjeplass hos værballongene, og på fjerdeplass hos satellittene. Dette året kommer til å ende noe varmere enn jeg tippet ved årsskiftet, mens min antakelse om en nøytral ENSO har vist seg å være et godt tips: Snittet for ONI-indeksen så langt i 2017 er +0,1 og vil trolig krabbe hårfint under null innen vi ringer julen inn.   

Og når vi først snakker om ENSO og julen: Både i fjor og i år gjorde Stillehavet et tappert forsøk på å lage en La Nina, men det vil seg liksom ikke helt i disse dager. Nå ser det faktisk ut til at det kommer et vestavindsutbrudd ved datolinjen - og da er det vel bye-bye La Nina?

Lenge siden siste vestavindsutbrudd ved datolinjen, men nå kommer det et tidlig neste uke? (Bilde: NOAA)
Lenge siden siste vestavindsutbrudd ved datolinjen, men nå kommer det et tidlig neste uke? (Bilde: NOAA)

Sjøisen

Globalt sett er sjøisen ikke lenger rekordlav - der kommer nok andre halvår 2016 til å holde rekorden noen år framover. I Arktis tettet sjøisen veldig raskt igjen Nordøstpassasjen denne gangen:

Isen la seg raskt utenfor nordkysten av Sibir denne høsten. (Bilde: AMSR2/PolarView/Univ. Bremen)
Isen la seg raskt utenfor nordkysten av Sibir denne høsten. (Bilde: AMSR2/PolarView/Univ. Bremen)

God omstilling til vintertid - eeeh - normaltid.   

Powered by Labrador CMS