Solstorm og planetposisjoner

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det digre solflekk-komplekset AR1944 hadde posisjonert seg rett mot Jorda da det hadde et ganske stort utbrudd (“flare”) i kveld. En moderat geomagnetisk storm her på Jorda er varslet for 9. januar.  

Både antall solflekker og radiostøyen fra sola er temmelig høyt i disse dager, til denne nokså slappe solsyklusen å være. 

 

Her er ukens bråkmakere på sola, sett fra NASAs Solar Dynamics Observatory 6. januar i år. (Foto: (NASA SDO))

 

Både solflekker og solstormer kommer og går. Det spesielle denne gangen, er at noen forskere lang tid i forveien hadde varslet meget høy solaktivitet nå i begynnelsen av januar, med planeten Jupiter i opposisjon 5. januar.

Prediksjonen ble gjort på bakgrunn av en påstått, og foreløpig ikke bevist eller forstått, påvirkning fra planetene på solaktiviteten. 

Mer om denne hypotesen i bloggen som (trolig) kommer lørdag. Men for de som lurer på hvordan planetene står akkurat nå - her er posisjonen for de innerste planetene (sett ovenfra) 6. januar. (NB: Vennligst se bort ifra at man, av grafiske årsaker, har markert månen i en altfor stor avstand fra Jorda).

 

6. januar 2014. Fra venstre: Merkur, Sola, Venus, Jorda/Månen, Jupiter. (Foto: (Solar System Simulator))

 

Og slik var situasjonen på nyttårsaften:

 

De indre planetenes posisjoner på nyttårsaften 31. desember 2013. Øverst i bildet ser man også hvor Mars er. (Foto: (Solar System Simulator))

 

Mer sol-info, og flere planetposisjoner, til helgen. Vi ses da. 

 

Powered by Labrador CMS