Sommer på Svalbard

Det var nesten syden-stemning på Svalbard da jeg var der torsdag: Strålende sol, mye turister og uteservering. Innendørs var det bl. a. møter med KSAT/SvalSat, Norsk Polarinstitutt og UNIS, samtidig som emailene tikket inn fra diverse ESA-møter der noen av mine kolleger var på plass. Romvirksomhet utøves og diskuteres mange steder samtidig. Men altså - slik så det ut i Longyearbyen 8 juni:

Longyearbyen, 8 juni 2017. (Foto: TW)

Satellittpasseringen den dagen gikk litt for langt øst til å få med meg i bildet. Men slik så det ut på nordspissen av Hopen, sett fra Copernicus-satellitten Sentinel-2: 

Nordspissen av Hopen, og litt sjøis, sett fra Sentinel-2 torsdag 8. juni. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017).

De fleste har vel fått med seg at det var særdeles fint og varmt vær i Nord-Norge den samme dagen. Sentinel-2 fortsatte med fine bilder der også. Slik så det ut på nordspissen av Andøya: 

Andenes sett fra Sentinel-2 torsdag 8. juni. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2017).

Sjøisen globalt kjemper med fjoråret om hvem som skal ha dagsrekorden for laveste utstrekning:

Den globale sjøis-kurven lå rekordlavt gjennom årets første måneder. Men nå er det konkurranse mellom 2016 og 2017.

Her oppe i Arktis er det som sagt sol og sommer, og sjøisen er på raskt vikende front. Men som vanlig i første halvdel av juni, så er det fortsatt is mange steder: 

Dagens sjøiskart, basert på passiv mikrobølgemåling fra japansk satellitt. (Bilde: PolarView/Univ Bremen)

Global temperatur lå meget høyt i mai. Observasjonene ved overflaten ga en klar andreplass bak den store El Ninjoen i fjor. Satellittmålingene i troposfæren plasserte årets mai måned et par plasser lenger ned på lista, også bak El Ninjo-årene 1998 og 2010. 

På kurven for troposfære-temperaturen (TTT) fra RSS plasserte årets mai måned seg litt over trendlinjen:

Satellittmålt globalt temperatur-anomali i troposfæren, slik det beregnes hos RSS. (Bilde: RSS)

Såvidt jeg kan se, så vil ikke årets juni-måned nå like høyt. Men den havner vel omtrent på trend-linjen? Og trendlinjen, den viser altså global oppvarming. 

Fortsatt god helg. 

 

Powered by Labrador CMS