Tilbake til virkeligheten

Jeg har levd i ei "sjakk-boble" den siste uken. Landsturneringen 2015 ble avsluttet lørdag, og blant de ca 670 deltakerne var altså den ikke helt unge Wahl fra Lillestrøm, som gjorde det overraskende bra. Men nå får vi først se litt på hva satellittene og naturen har gjort i mellomtiden. 

Global temperatur

Tre års løpende gjennomsnitt for satellittmålt global temperatur i nedre troposfære er oppe og snuser på rekordnivået nå. Her er oppdatert kurve t.o.m. juni, utregnet ved UAH og plottet ved Climate4you:

Satellittmålt globalt temperatur-anomali i nedre troposfære. (Data: UAH. Grafikk: Climate4you).

 

De bakkebaserte verdiene for juni måned er ikke mange dagene unna nå. Jeg vil tro at vi får meget høye juni-verdier fra JMA, NOAA, GISS og Hadley. Derimot ser det ut til at juli-verdiene vil bli noe lavere. 

ENSO

Den såkalte Ocean Nino Index (ONI) har nylig kommet med sin verdi for tremåneders perioden april-mai-juni. Tallet ble +0,9 som er den høyeste verdien for denne perioden siden 1992:

ONI-indeksen fra NOAA. Rødt er El Ninjo-episoder, mens blått er La Nina-episoder. (Bilde: NOAA)

 

ONI-verdien for mai-juni-juli kommer trolig til å ligge på +1,2. Dette blir i så fall  den høyste verdien for en stigende El Ninjo vi har sett for MJJ siden ... tja, siden når da? Det betyr vel enten at denne El Ninjoen kommer til å bli veldig sterk, eller at den "sprekker på oppløpssiden", for å bruke idrettsspråket.  

Ellers er det vestlig vind-anomali over hele Stillehavets ekvatorbelte akkurat nå. Det betyr en ny Kelvinbølge og styrking av den pågående El Ninjo utover høsten. Det meste tyder vel nå på at ONI kommer til å nå +1,5 i løpet av høsten, med de konsekvenser det vil ha for global temperatur.   

Mye vestlig (oransje/rødt) vind-anomali nå. Det vil si en kraftig svekkelse av passatvinden. (Bilde: NOAA)

 

Snø

Juni-tallene har også kommet for snødekket areal på den nordlige halvkule. 2015 fikk en av de laveste juni-verdiene: 

Snødekket areal (avvik fra normalen) i juni måned var blant de laveste som er registrert. (Bilde: Rutgers Univ.)

Og ellers?

Til slutt litt mer om sjakk-NM. Jeg endte altså på 6.plass i Klasse 5, hvor det var 57 deltakere, med en poengscore på 6 av 9 mulige. Men det kunne ha blitt medalje: I den avsluttende kampen mot klassevinneren hadde jeg med svart muligheten til følgende kjempetrekk - men jeg så det dessverre ikke der og da:

Oj, her kunne jeg nok ha sikret meg en medalje! Men i stedet byttet jeg av den andre løperen i dette trekket ... (Analyse: T. Wahl/iPad-Shredder).

Men hva gjør vel en tabbe fra eller til - totalresultatet ble veldig bra for undertegnede. Og kanskje er det slik at litt heftig klimadebatt skjerper hjernen? I så fall - takk til både med- og motdebattanter her på bloggen! 

Til veldig spesielt interesserte - her er listen over de beste i Klasse 5 i sjakk-NM:

Øvre del av resultatlisten for Klasse 5 i sjakk-NM 2015. (Bilde: Skjermdump fra TurneringsService)

Vi feiret sjetteplassen med biff og argentinsk rødvin her hjemme i kveld. Og nå starter den egentlige sommerferien. God sommer til alle!

Powered by Labrador CMS