Trender i tiden
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dagene blir lengre, og NASA lar satellittene Terra og Aqua ta bilder stadig lengre mot nord. Men så er det dette med skyene, da. Midt-Norge var denne ukens vinner. Først Møre og Romsdal på torsdag:
Og så Trøndelag dagen etter:
Litt lenger vest så det slik ut ved Grønlands østkyst, der millioner av små isflak lekte seg i sol og havstrøm på vei sørover:
Trendene
Men rent bortsett fra at det går mot lysere tider, så er dette de globale temperaturtrendene vi har fått så langt etter at hele 2013 er tilbakelagt:
Nedre troposfære, målt fra satellitt:
- UAH (35 år med målinger): +0,14 grader pr tiår
- RSS (35 år med målinger): +0,13 grader pr tiår
Bakke/hav-nivå:
- JMA (123 år med målinger): +0,07 grader pr tiår
Vi ser at det er en faktor 2 i forskjell, men en direkte trend-sammenlikning har liten hensikt - til det er måleserienes lengde altfor forskjellig.
Et interessant moment er at JMA-serien spenner to hele 60-års perioder, og således skal ha midlet ut svært mye av interne havsvingninger. Mens solaktiviteten har endret seg mye underveis i den lange JMA-måleserien - fra et hundreårs minimum via et grand maksimum og ned til et nytt hundreårs minimum.
Satellittene har “bare” målt i 35 år. Dette er kort tid sett i lys av havsykluser, men med nokså ensartet utvikling for solsyklusene (synkende) og pådriv fra CO2 (økende).
Og værballongene? De har målt temperaturen i midtre troposfære i 56 år. Selv om desember-tallet ikke har kommet enda, så vil det forbause meg stort om ikke trenden der fortsatt er +0,15 grader pr tiår (slik den var både etter desember 2012 og november 2013).
Et raskt øyemål viser at 0,15 grader pr tiår er mer enn JMA-trenden ved bakkenivå i samme periode. Sjekk selv med linjal på JMA-kurven:
http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/ann_wld.html
Interessant …
Solaktiviteten
Det aktive området der den digre solflekken var, er på baksiden av solskiva nå. Området vil dukke fram igjen i slutten av måneden, og da får vi se om radiofluksen F10.7 igjen fyker i været, og sikrer januar 2014 tittelen som den mest “radioaktive” måneden i denne solsyklusen.
Fredagens verdi for F10.7 var 129. Det holder med daglige verdier på 121 herfra ut januar for å ta månedsrekorden for denne solsyklusen. Det skal gå greit.
Sjøis
Nytt år og nye kurver. Sjøis-kurven har startet 2014 ganske lavt i Arktis. Mens i Antarktis ligger det an til ny rekord for januar måned også.
Siste 30 døgn (i.flg. yr.no)
- Bjørnøya: 6,6 grader over normalen
- Hopen: 9,0 over
- Ny Ålesund: 7,0 over
- Longyearbyen: 8,6 over
- Jan Mayen: 6,5 over
Værmønsteret er slik at de veldig høye temperaturene i vår del av Arktis kommer til å fortsette ut mesteparten av måneden. Det er nesten så våre arktiske øyer allerede nå kan starte feiringen av tittelen som “verdens varmeste område i januar”.
Mens utenfor døra her hjemme er det helt normal vintertemperatur i disse dager.
God helg.