Trygt nede på bakken

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg befant meg et helt annet sted i verden, med minimal båndbredde, da NASAs Mars Science Laboratory / Curiosity landet mandag morgen. Desto mer moro å komme hjem og se bildene fra Mars i full oppløsning. Imponerende. Og vi har myyyye mer i vente derfra. 

 

Curiosity er trygt nede på Mars-overflaten, og myser utover sletten mot veggen av Gale-krateret. (Foto: (NASA/JPL-Caltech/MSSS))

 

Like bra gikk det ikke med en oppskytning fra Baikonur i uken som var. En russisk Proton-M rakett med to kommunikasjonssatellitter ombord endte et helt annet sted enn der den skulle. Radarer følger nå fire store objekter som går i omtrent identisk bane. Sannsynligvis er det de to satellittene, samt rakettens øvretrinn og en drivstofftank. De vil alle ramle ned etter hvert. 

 

Bedre vær(bilder)

Jubel fra EUMETSAT (og ESA) i uken som var, da det første bildet fra den geostasjonære værsatellitten MSG-3 ble presentert. MSG-3 ble skutt opp tidligere i sommer, og som navnet sier, er dette den tredje (identiske) satellitten i andre generasjon Meteosat-satellitter. Ikke noe spesielt nytt med denne altså, men godt å vite at den fungerer.

ESA er for øvrig godt i gang med sitt neste oppdrag for EUMETSAT, nemlig å utvikle tredje generasjon Meteosat (MTG). Det blir en helt annen type satellitt. Mens MSG spinner, så vil MTG peke. Og MTG skal ha så mange instrumenter, at den vil bestå av to søsken-satellitter som står ved siden av hverandre med forskjellige instrumenter.

Men selv om Meteosat-bildene er fine, så skjønner dere sikkert hvorfor Romsenteret og Met.no jobber hardt for å sikre at det også blir bygget en ny generasjon polare værsatellitter i Europa. Vi er litt i utkanten sett fra ekvatorbane:

 

Første bildet fra MSG-3 (som snart blir omdøpt til Meteosat-10), tatt fra geostasjonær bane 7. august. Ikke så lett å se hele Norge. (Foto: (EUMETSAT))

 

Sjøisen 11. august:

 

Lite sjøis i Arktis nå, og nokså spredt. Hvis vinden presser sammen dette, så blir det ny minimumsrekord. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Isbreene 11. august:

 

Jostedalsbreen, Folgefonna og Hardangerjøkulen? Joda, de er der enda. Ikke så rart, slik denne sommeren har vært i Sør-Norge. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Troposfæren 12 august:

 

Global temperatur i nedre troposfære pr 12. august. De to årene 2006 og 2012 har fulgt hverandre jevnt så langt. Det utviklet seg en liten El Ninjo høsten 2006. (Foto: (NASA & UAH))

 

El Ninjo?

 

NOAAs modeller melder fortsatt at det skal bli en El Ninjo i høst. Men den krymper for hver blogg jeg skriver ... (Foto: (NOAA))

 

 

Så, blir det en El Ninjo? Og hvor høyt opp på temperatur-toppen vil 2012 ende når vi setter sluttstrek nyttårsaften? Nye tips mottas med takk …

 

 

Powered by Labrador CMS