Utflating før neste stigning

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En rask liten kveldsblogg her før 1.mai. Anledningen er at alle de fem måleseriene for global temperatur omsider har levert sine mars-verdier. Og slik ser det nå ut, i den utmerkete grafikken fra www.climate4you.com:

 

Alle fem måleseriene for global temperatur samlet i samme graf. Den tykke kurven er løpende gjennomsnitt for 37 måneder (ca 3 år). (Foto: (Grafikk: Climate4you. Data: UAH, RSS, NOAA, NASA GISS, Hadley))

 

Det som her må sies, er at til tross for en svak solsyklus og at tre (nesten fire) av de siste fem ENSOene har vært offisielle La Nina'er, så vaker fortsatt middelverdien i figuren (tykk kurve) nær rekordnivå.

Det Naturen har oppnådd ved å mobilisere så sterke motkrefter mot global oppvarming, er altså “bare” å holde global temperatur på omtrent flatt nivå i en håndfull år. 

For nå kommer det til å gå oppover på Climate4you. Noen av leserne følger sikkert med på nær-sanntidsverdiene fra satellittene, og har registrert at årets april-måned ligger an til å slå april 2009 med klar margin. Og nede i Stillehavet har det samlet seg mye varmt vann. Nino3.4-parameteren tar snart steget inn i positivt territorium.    

Nå leverer Naturen indikasjoner på at de økte verdiene av drivhusgasser synes å overvinne selv meget sterke motkrefter. Temperatur-nivået som El Ninjoer og La Ninaer varierer ut ifra, har i det stille flyttet seg oppover, til tross for en svak solsyklus. 

Ja, naturlige fenomener som solaktivitet og havstrømmer er viktige. Men jeg leser denne fargerike kurven på www.climate4you.com som en meget sterk indikasjon på at nå er drivhusgass den sterkeste gutten i klassen. Og om 4 - 5 måneder kommer nok det til å være tydeligere i tilsvarende graf fra Climate4you.

 

Powered by Labrador CMS