Varme, snø og is på diverse kloder

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hmmm, der kom det faktisk et par varme juni-dager, akkurat da sola snudde. Og det var den sommeren …?

Stillehavet ble også litt varmere: +0,41 var Nino3.4-verdien på siste ukes måling. Og SST-bildet (havoverflatetemperatur) fra satellitt 21. juni viser stadig tydeligere tegn på El Ninjo:

 

En El Ninjo? Det likner veldig, ja. I hvert fall når vi ser på temperaturen i havoverflaten 21 juni. (Foto: (NOAA))

 

Den globale værprognosemodellen som de siste årene har hatt best score når langtidsvarsler sammenliknes, er modellen som kjøres ved det europeiske senteret ECMWF i Reading, England.

Mens amerikanske NOAA nærmest daglig lemper ut sitt sesong- og ENSO-varsel, er ECMWF noe mer tilbakeholden. Men nå ligger ECMWFs oppdaterte ENSO-prognose for sommeren og høsten ute på nettet. Så her er kanskje det beste varslet for midlere ENSO-indeks for månedene juni-juli-august:

 

Prognosen for JJA, ifølge regnemaskinene ved ECMWF. (Foto: (ECMWF))

 

Hva mener så ECMWF hvis vi går tre måneder lengre fram? Jo, da ser det slik ut:

Pronose for det samme området for sept-okt-nov. (Foto: (ECMWF))


 

Global temperatur kommer til å ligge høyt lenge hvis ECMWF får rett i dette. Men det må sies at mens de fleste dynamiske modellene har varslet El Ninjo lenge nå, så har de statistiske modellene vært mye mer nøkterne, i likhet med en del av debattantene her på bloggen.

Hvor sikre er egentlig de dynamiske prognosene? Vel, det er betydelig spredning i ensemble-kurvene fra ECMWF:

 

Selv om middelverdien sier "El Ninjo", så er det betydelig spredning i ENSO-prognosen fra ECMWF. (Foto: (ECMWF))

 

Man kan vanskelig skylde på lite målinger nå hvis ECMWF-modellen bommer. I motsetning til tidligere år er Stillehavet nå pepret med operative ARGO-bøyer og diverse andre typer havbøyer, akkurat slik oseanografene lenge har ønsket seg. I tillegg til en haug med satellitter som måler overflatetemperatur, havnivå og saltholdighet. Nå er det opp til modellene å levere varene!   

 

Is på Månen, snø på Mars

Mye artig smånytt fra NASA om Månen og Mars siste uken. Laser-målinger fra romsonden Lunar Reconnaissance Orbiter har f. eks. vist at hele 22% av overflaten i bunnen av det store Shackleton-krateret nær Månens sydpol er dekket med is. 

http://www.nasa.gov/mission_pages/LRO/news/crater-ice.html

Erkjennelsen av at det er mye is i de dype kraterne nær Månens sydpol har vokst fram i løpet av det siste tiåret. Både Russland og ESA har planer om ubemannete ferder med myklanding nær Månens sydpol i løpet av det kommende tiåret. Finanskrisen i Europa kan imidlertid bringe utsettelser.  

 

Basert på målinger av data fra romsondene Mars Global Surveyor og Mars Reconnaissance Orbiter har amerikanske forskere nå beregnet hvor store (eller små) snøkrystallene i Mars-atmosfæren er om vinteren langt der borte på den røde planeten. Svaret er at snøkornene, som egentlig er frosset CO2 (tørris), bare er på størrelse med røde blodlegemer. Hadde vi vært der, så ville vi knapt sett noen snøflak, bare en slags snøtåke, iflg NASA.  

 

Klarvær i Norge

NASAs satellitt Aqua hadde nesten skyfritt vær da den dro inn over Trollheimen 21 juni. Fortsatt mye snø der oppe i høyden:

 

Dype fjorder, grønn skog og snøkledte fjell, sett fra satellitt ved sommersolverv. (Foto: (NASA Aqua MODIS))

 

Søstersatellitten Terra fra NASA hadde en fin tur over Helgelandskysten 22. juni. Fortsatt mye snø der også:

 

Helgelandskysten sett fra satellitt 22. juni. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Astronomisk jubel

Astronomene på Blindern er i fokus om dagen. Professor Mats Carlsson fikk denne uken Universitetets forskningspris 2012 for sin solforskning. Og kosmologene i samme hus jublet dagen etter over at ESA tok den endelige avgjørelsen om å bygge kosmologi-romteleskopet EUCLID, som skal lete etter mørk materie, mørk energi og Einsteins berømte kosmologiske konstant.

http://www.mn.uio.no/astro/

 

Taikonauter i bane

Kina fortsetter å imponere med sitt romprogram. Vellykket oppskytning og sammenkobling denne uken. En ny romstasjon er i emning der oppe.

Kinesisk romstasjon og romfartøy passerer foran sola - sett fra Kina med teleskop. (Foto: (Su Shaojie / spaceweather.com))


 

Sjøisen i Arktis

Det begynner å bli mye blått hav i de daglige iskartene fra Arktis nå. Dette er datert 22 juni:

 

Det er midtsommer i Arktis. Her er sjøisdekket sett fra satellitt 22. juni. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Hvor stor/liten kommer sjøisens utstrekning til å være i september i år? Det er arrangert en tippekonkurranse om det i regi av Arctic Research Consortium of the US (ARCUS), med bidrag fra ulike aktører og metoder i mange land. Tipsene er nå inne, og her er fordelingen av tipsene.

 

Her er tipsene for sjøisens utstrekning i Arktis for september 2012. (Foto: (ARCUS))

 

Minimumsrekorden fra 2007 er, så vidt jeg husker, 4,3 millioner km2. Dersom det blir ny rekord i år, så kan det faktisk bli norsk seier i denne konkurransen. Men hva tror leserne?

 

Powered by Labrador CMS