Varmen i atmosfæren og livet i universet

Vi fortsetter "vareopptellingen" for 2014. Som nevnt i kommentarfeltet fra sist uke, så ble altså 2014 det varmeste året på statistikken for global temperatur fra japanske JMA:

2014 ble et rekordår for global temperatur, i følge JMA. Den lange trenden er nå 0,7 grader pr århundre, men de siste 60 årene har temperaturen steget noe brattere. (Bilde: JMA)

 

Vi må nok fortsatt vente en uke eller to på resultatet fra NASA, NOAA og HadCRUT4 når det gjelder global temperatur målt ved Jordas overflate. 

Når det gjelder satellittene, så endte altså 2014 som det tredje varmeste året på UAHs resultatliste for nedre troposfære, hårfint foran 2005. Og hvis vi ser på grafikken som Roy Spencer legger ut, så synes det nå temmelig klart at den røde kurven der kommer til å etablere seg på en klar tredjeplass nærmere påske:

Ganske varmt nå i nedre troposfære, i følge UAH. Og Roy Spencers røde kurve er fortsatt på vei oppover mot en klar tredjeplass. (Bilde: Fra Roy Spencers blogg).

Temperatur-trenden gjennom disse årene med satellittmålinger er nå 0,14 grader pr tiår, i følge UAH.  

Nå ble forresten passat-vinden plutselig ganske kraftig svekket vest for datogrensen i Stillehavet. Mulig at det trigges en ny Kelvinbølge der i neste uke?

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_update/u850a_c.gif

 

Sjøis

Som tidligere nevnt har sjøisen i Arktis hentet inn litt av det tapte volumet i løpet av 2014. Her er den komplette 2014-kurven (oransje kvadrater) fra PIOMAS:

Sjøis-volumet i Arktis i satellittenes tidsalder. (Bilde: PIOMAS, Univ Washington)

 

Og ellers?

Mens landeren Philae sitter og hutrer i ei kald fjellkløft uten å sende signaler, så fortsetter romsonden Rosetta å observere skiføret på kometen med det vanskelige navnet. Her er et av de første bildene som er tatt i det nye året:

Komet 67P sett fra Rosetta 3. januar. (Bilde: ESA/Rosetta/NAVCAM)

 

Litt lengre ut på vinteren kommer Rosetta til å passere i gunstig vinkel over det området hvor man mener Philae befinner seg. Da forventer ESA å få bilder med meget bra oppløsning av Philae. Så får vi se om den fortsatt er der. Og kanskje vil den "våkne til liv" når kometen kommer nær nok sola?

 

Og når vi først snakker om liv i universet: Noen så kanskje innslaget fra Norsk Romsenter på NRK Schrødingers Katt denne uken. Man må alltid huske å ordlegge seg presist når man snakker på radio eller TV, og jeg klarte å presisere at jeg snakket om "der ute i universet", altså andre steder enn på Jorda. Men de som tekster TV-programmer, må selvsagt forenkle litt. Og dermed havnet følgende klassiske sitat i TV-ruta:

(Bilde: Fra NRK Schrødingers Katt 8. januar 2015).

 

Men en ting er jeg sikker på - nemlig at det finnes intelligent liv i debattfeltet på forskning.no! 

God helg til lesere og debattanter.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS