You Ain't Seen Nothing Yet ...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vel, siden Tom Petty er i byen, så burde kanskje overskriften heller ha vært “I Won't Back Down”. Men uansett - det er spennende ting som skjer i havet, i luften og oppe i isen i nord. 

 

Spillet om ENSO

Det er store penger i spill også. Et eventuelt skifte fra La Nina til El Ninjo i Stlllehavet vil ha betydelige konsekvenser for fiskerier, jordbruk og flom mange steder i verden. Ja, for  skiarrangementer, fyringsutgifter og seilingsruter også.

På verdens matvarebørser, oljebørser og i shipping-bransjen er tilgang til best mulig sesongvarsler for de store værsystemene en kilde til rikdom og suksess. Noen spekulanter har sikkert satset sine penger allerede på at vi får en ny stor El Ninjo. Det kan hende at de får rett, men helt sikkert er det nok ikke enda. NOAAs modelldata - som legges gratis ut til folket - synes imidlertid å insistere på El Ninjo. 

 

Enten er NOAAs prognosemodell helt på jordet. Eller så blir det en El Ninjo. (Foto: (NOAA))

 

Flere mai-temperaturer

Endringene i global temperatur går veldig raskt nå etter at Stillehavet “snudde”. Sett fra satellitt hadde mai måned følgende plassering på temperatur-toppen:

  • UAH:  4 / 34
  • RSS:  7 / 34

 

For de klassiske måleseriene nede ved bakkenivå og havoverflaten, kom imidlertid stigningen langt raskere: Både NOAA NCDC og NASA GISS melder at mai 2012 ble tidenes nest varmeste mai-måned. Vi fikk faktisk en mai-rekord også: Det ser nemlig ut til at 2012 ble tidenes varmeste mai-måned hvis vi kun ser på temperaturmålingene gjort på land. 

 

Månedsvis global temperatur i 2012 fra James Hansen og hans folk. Det ble andreplass for mai måned. (Foto: (NASA GISS))

 

 

For juni måned kommer “varmebølgen” også til å merkes for alvor i satellittenes måling av global temperatur i nedre troposfære. Vi ser det allerede i sanntids-dataene derfra. 

 

Hvis vi ser på året 2012 hittil etter fem måneder, så er plasseringene som følger: 

  • NOAA NCDC:  11 / 133
  • NASA GISS:  10 / 133
  • UAH:  10 / 34
  • RSS: 17 / 34

 

Stratosfæren fortsetter å være kald. Både UAH og RSS er enige om at året så langt er det kaldeste satellittene har målt der oppe.

 

2012 er fortsatt det kaldeste året så langt i stratosfæren. Her er satellitt-tallene fra UAH etter fem måneder. (Foto: (Data: UAH. Grafikk: NOAA))

 

 

Nytt fra over there

Det Hvite Hus har nå gått ut med melding om at de ønsker å skyte opp romsonden DSCOVR til Lagrangepunkt L1 i 2014. For å måle romværet, av hensyn til nasjonens sikkerhet. 

Og dessuten:

USA har mange romorganisasjoner. National Reconnaissance Office (NRO) representerer en av dem. De ryddet litt på lageret sitt her om dagen, og fant et par “romteleskoper” som de ikke lenger har bruk for i sin bygging av nye spionsatellitter.

Så nå har NASA fått overrakt to stk ubrukte teleskopsystemer fra NRO, som NASA kan få lov til å bruke til å bygge astronomiske satellitter. Diameter for hovedspeilet? Hele 2,4 meter, akkurat som romteleskopet Hubble. Og så kan man jo spekulere i hvor mange Hubble som allerede flyr der oppe i all hemmelighet og ser nedover mot bakken …  

 

Sjøisen i Arktis

 

Mens mai-isen var midt på treet, så har smeltingen gått veldig raskt hittil i juni. All is sør for Beringstredet er nå borte, og både i Nordøst- og Nordvest-passasjen begynner man nå å skimte blått hav. Fra russisk side er det nylig meldt at man forventer en lang seilingssesong der i år. 

 

Isdekket fra EUMETSATs operative system 15 juni. Det produseres for øvrig ved norske met.no. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Alle sjøis-indikatorene viser areal og utstrekning ned mot rekordnivå nå midt i juni. Vind og vær avgjør hvordan den kurven vil utvikle seg fram mot september.  

 

Isdekket i Arktis flørter med minimumsrekorden nå midtveis i juni. (Foto: (DMI basert på osisaf.met.no))

 

 

Og ellers? 

Mye fint vær på Grønland nå på forsommeren. Her et bilde tatt fra sydspissen 13 juni. Oppløsningen her er degradert til 500 m for å se et litt større område: 

 

Sydspissen på Grønland sett 13. juni fra NASAs satellitt Terra. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

 

Norske forskere er flinke på kombinasjonen av skog og satellitter. Se den ferske artikkelen her på forskning.no om hvordan man bruker de nyeste radarsatellittene for å kartlegge hugst og beregne biomasse uavhengig av skydekket: 

http://www.forskning.no/artikler/2012/juni/324590

 

God helg!

 

 

Powered by Labrador CMS