Ingen ekorn uten trær – om tap av tareskogen på Venstres landsmøte

Jeg syns jo forskning på tareskogen er veldig viktig, og jeg snakker ofte og lenge varmt om både kartlegging, forskning og formidling av kråkebollenes nedbeiting av tareskogene i nord og sukkertareskogenes forsvinning i sør. Men at Trine Skei Grande syns at dette er viktig nok til å nevne spesielt under åpningen av Venstres landsmøte på fredag, kom likevel overraskende. Og da mener jeg overraskende på en positiv måte.

Som poengtert av andre (se f. eks. VGs artikkel om saken), så er akkurat dette kanskje et av de smaleste temaene i talen, og det kommer garantert ikke å avgjøre noe valg. Aldri noen gang. Men at Skei Grande likevel mener at «dette er en av de avgjørende kampene som må vinnes», er jo spennende. “Øverst på den listen står kunnskap og miljø”, sier hun til NTB.

Nå var ikke jeg på åpningen av Venstres landsmøte. Jeg har heller ikke tilgang til NTBs saker. Så jeg tar meg dermed den frihet og hente poenger og sitater fra Kjetil B. Alstadheims tekst i Dagens Næringsliv på lørdag (s. 11):

“Vi har mistet flere tusen kvadratkilometer med tareskog langs kysten uten at folk har fått det med seg”, sier Skei Grande. Nå har veldig mange som bor i de områdene det gjelder faktisk fått dette med seg. Men hvis Skei Grande med “folk” mener politikere, forvaltere of folk i Oslo, så er jeg tilbøyelig til å gi henne rett. Så jeg klager ikke på poenget. Og poenget “akkurat som det ikke kan være ekorn uten trær, så er det hundrevis av arter som ikke kan eksistere uten tareskog” er jo banalt, men likefult et godt og viktig poeng fra en «borgermester i Taremareby».

“Så vil helt sikkert noen si at kampen for tareskogen umulig kan engasjere mange velgere. Det er godt mulig”, sier Skei Grande videre. “Da er det vår jobb som politiske ledere å skape det engasjementet, for dette er en av de store oppgavene som vår generasjon må ta ansvar for å løse.”

Intet mindre! Og jeg vil være den første til å juble hvis hun klarer å engasjere velgere med dette. Tenkt om dette til og med kunne komme inn i debatten før valget. Men det tør jeg ikke håpe på. Men å forsøke å skape engasjement i forvaltningen, og næringen er ikke en dum idé det heller. Så her utfordrer jeg Venstre, og gleder meg til å følge med framover.

Noen relevante linker

Samfunnsnyttig tare

Tareskogen viktig for CO2-regnskapet

Den hjemvendte tareskogen

Powered by Labrador CMS