Er det riktig å senke den kriminelle lavalderen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kriminelle lavalderen i Norge idag er i straffeloven satt til 15 år. På Høyres landsmøte i helgen ble det i følge dagbladet.no lagt frem forslag om å endre straffeloven til at man skal kunne møtes med en straffereaksjon også når man er 14 år. Men handler barn på 14 år på de samme premissene som de voksne straffeloven ble opprettet for? Det beror på om de har de kognitive og følelsesmessige evner voksne har til rådighet når de foretar sine valg om å begå den kriminelle handlingen eller ikke. Og det vet vi idag at de ikke har.

Den prefrontale cortex er et området i hjernen som er viktig for impulskontroll og evnen til å i kunne ta inn over seg de langsiktige konsekvenser - både for en selv og for andre - i handlingens øyeblikk. Den prefrontale cortex er nylig blitt påvist å ikke være ferdig utviklet hos individet før det er i begynnelsen av 20 årene. Når vi vet at barn på 14 år har en biologisk begrensning for sin impulskontroll gir det da mening å likevel sidestille de med voksne i rettsapparatet? Svekker ikke dette rettsikkerheten til barnet, og videre troverdigheten til et system som skal stå for fordelingen av rettferdighet i samfunnet?

Iløpet av tenårene formes strukturen og dermed funskjonen til hjernen gjennom erfaringer. Samfunnet har derfor et ansvar for å bruke ressurser på arenaer hvor tenåringer gjennom erfaringer kan få en positiv sosial utvikling. Slike arenaer blir sjelden tilgjengelig for individet gjennom bruk av straffeloven.

Powered by Labrador CMS