Dyrevelferd – følelser, kunnskap og fakta

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er det aller først landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum som får mine heiarop! I en kronikk på departementets nettsider (http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/aktuelt/nyheter/2013/april-13/god-dyrevelferd-er-viktig.html?id=721508) skriver han nemlig: God dyrevelferd er viktig. Dyr har egenverdi og dermed også et naturlig krav på behandling som sikrer god velferd og helse. God dyrevelferd og god dyrehelse har også stor betydning for norsk landbruk og matproduksjon. Så sant som det er sagt, herr statsråd! Det er bra at det er politiske ambisjoner om et matproduksjonssystem der god dyrevelferd også er økonomisk lønnsomt for bonden og for forbruker.

Oppfølgingsspørsmålet blir jo spørsmålet om hva som er god dyrevelferd. Vi trenger objektive og målbare kriterier for å besvare spørsmålet til bestått. Vi trenger forskningsbasert kunnskap og faglig utvikling for å si noe om dyras opplevelse av deres livssituasjon. Vi trenger fakta om deres fysiologi, om deres respons på smerte, ubehag og stress, om hvordan påvirkning av ytre faktorer gir seg utslag i form av for eksempel sykdom, nedsatt produksjon eller unormal oppførsel. Og vi må vite hvordan og hvilke parametre vi skal måle, og hvordan vi skal tolke resultatene.

"Høner ute i vårhagen" (Foto: Yngvild Wasteson)

Det holder ikke å legge våre egne følelser og synsing til grunn, selv om det av og til er morsomt å observere hvordan det ser ut til at dyra nyter livet! Her om dagen slapp jeg de fem villahønene mine fritt ut i hagen der våren virkelig er i ferd med å feste grepet. Det var full fest etter en lang vinter innendørs, for de liker ikke å gå ut i snøen. Sparking i gammelt høstløv og hakking i ny og våt jord, og til slutt en hvilepause i sola med utbrettede vinger. Et herlig syn, samtidig som jeg med forskrekkelse følger med utviklingen av det nye fugleinfluensa viruset H7N9 i Asia. Utegående villahøns er unektelig en viktig risikofaktor med tanke på spredning av denne type virus. Vi fryder oss, både hønene og jeg, enn så lenge.


Ved NVH har vi de siste årene hatt en tydelig og god satsing på fagområdet dyrevelferd. En aktiv forskergruppe er bygget opp (http://www.nvh.no/no/Forskning/Forskningsgrupper/Dyrevelferd/), kontakten med aktuelle næringsaktører er god og flere doktorgrader er avlagt. Gode og originale arbeider er publisert i internasjonale tidsskrift med impactfaktor til å være stolt av. De har noen av svarene på spørsmålene mine ovenfor, men vil gjerne bidra til flere.

Dyrevelferd er selvfølgelig også et viktig aspekt i undervisningen vår. Veterinær- og dyrepleierstudenter skal i tillegg til å tilegne seg store mengder teoretisk kunnskap også lære seg et håndverk. Da må trene, også på levende dyr. Slik trening må foregå med forsvarlighet og varsomhet, og derfor har vi etablert en egen treningsklinikk med ulike modeller og «dummies» som studentene kan trene ferdigheter på før de slipper til på levende dyr. Treningsklinikken har nå utvidet sin åpningstid og tilgjengelighet, og det er gledelig å høre at studentene nå virkelig tar den aktivt i bruk. Nå trenger vi mer utstyr!

Et oppslag på dagbladet.no fanget i løpet av dagen min oppmerksomhet og brakte meg videre til kjendis.no, der jeg leser at Siv Beate Reitan og Mariann Høili nå skal åpne et hjem for gatehunder i Marbella i Spania (http://www.kjendis.no/2013/04/10/kjendis/rema/rema_1000/reitan/hund/26588696/). Siv Beate Reitan uttaler: Vi er helt hundegale, rett og slett. Vi er utrolig glade i dyr, mitt liv hadde vært veldig trist uten dyr. Det siste utsagnet har jeg stor forståelse for. Det er heller ikke min sak at damene ønsker å bruke sine ressurser til å arbeide for dyrevelferd gjennom å åpne et hundehjem i Marbella, men jeg skulle så fryktelig gjerne ønske at disse ressursene ble brukt på en annen måte - fortsatt i arbeidet for den gode sak! Støtte til forskning som bringer ny og viktig kunnskap til torgs, som gir oss svar på viktige spørsmål og som gjør oss i stand til å stille nye og mer presise spørsmål, drive et fagområde stadig framover. Er ikke det vel så spennende? Jeg inviterer gjerne til et orienteringsbesøk på NVH og en omvisning i treningsklinikken!
 

Powered by Labrador CMS