En avgift til nytte og glede

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en bloggtekst for et par uker siden stilte jeg spørsmålet om hvem som skal finansiere forskningen på helse og velferd hos kjæledyra våre. Forskning til glede og nytte for våre trofaste firbeinte venner har vanskelig for å finne sin rettmessige plass i det offentlige forskningsfinansieringssystemet, det er ingen romslige forskningsfond hos  verken Statoil eller Telenor med hund og katt i sin formålsparagraf og disse dyra har heller ingen mer eller mindre velbemidlede næringsorganisasjoner i ryggen.

Takket være et lite oppslag i Aftenposten 29. januar, med tittelen ”Kjøpmannens beste venn” ble jeg minnet om at svaret på mitt spørsmål egentlig er klinkende klart! Artikkelen handler om hunde- og kattemat, og om et marked til den nette verdi av 2.5 milliarder kroner i året. Prisen og kvaliteten på hunde- og kattefôr varierer, men uansett er det i prisen inkludert en særavgift som i 1998 ble innført av Landbruks- og matdepartementet (LMD). Hensikten med avgiften var delvis at den 1) skulle brukes til kontroll med hygiene og trygghet av importert hunde- og kattefôr, 2) bidra til å finansiere en spesialvakt for smådyrveterinærer, og 3) at den skulle bruke til å fremme forskning for bedre helse hos disse dyra.

Avgifter skal i prinsippet være som et motsvar til en utgift, men utgiftene som denne avgiften skulle dekke opp for er nå stort sett forsvunnet. Derfor ser det dessverre nå ut til at hunde- og kattefôravgiften forsvinner uten videre øremerking inn i Mattilsynets budsjettpost fra LMD.

Ideen om å finansiere forskning gjennom avgifter er ikke original for kjæledyr, ei heller er tanken fremmed for LMD. Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) er opprettet for å ”sikre økonomisk grunnlag for forskning knyttet til landbruksprodukter som skal nyttes som eller til framstilling av nærings- og nytelsesmidler”.  Penger kommer inn til fondet gjennom en avgift på både norskproduserte og importerte landbruksprodukter, og forvaltes av Statens landbruksforvaltning. Statens landbruksforvaltning forvalter også forskningsmidler over jordbruksavtalen, og for 2013 ble det innvilget over 35 millioner kroner til oppstart av nye prosjekter fra disse to kildene.

Tilsvarende ordning finner vi for fiskeri- og havbruksnæringen; Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), som er finansiert gjennom en FoU-avgift på 0,3 % av all eksport av all sjømat. Forskningsfondets mål er å skape merverdier for sjømatnæringen gjennom næringsrettet forskning og utvikling.

Nå må LMD hente hunde- og kattefôravgiften ut av sekkebevilgningen til Mattilsynet, og opprette et forskningsfond for hund og katt! Ved NVH har vi dyktige og ivrige fagfolk som er ivrige etter å få mye større fart på forskning som skal gi bedre helse og velferd for våre aller beste venner!

Powered by Labrador CMS