God julemattrygghet!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med jula rett rundt hjørnet er sikkert mange av oss i disse dager også opptatt av å planlegge julematen. Det er ikke bare den tradisjonelle julemiddagen den 24. som skal i boks, men også andre mer eller mindre tradisjonelle familie- og vennesammenkomster skal gjennomføres i dagene mellom jul og nyttår. Det forventes at serveringen er deretter.

Men det er grunn til et aldri så lite varsko. I disse dager kan vi i avisene lese diverse historier om folk som er blitt dårlige etter julebord både her og der, og det er ikke alltid vi kan skylde på alkoholinntaket. Det er innmari kjedelig, og heller ikke helt ufarlig, å bli et offer for ulike former for matforgiftninger! Det er da også fryktelig leit å være den som har tilberedt og servert et måltid med uhumskheter i.

Derfor kan det være kjekt å ta noen forholdsregler hjemme på kjøkkenet. Det er blant annet høysesong for Noroviruset, et svært så smittsomt virus som kan gi både kraftig oppkast og diaré. Det kan spres mellom folk gjennom både mat og vann, og ikke minst gjennom kontakt med folk som allerede er smittet. Da er det viktig å ta vare på hygienen, og god håndvask er også for hjemmets egne kokker blant børstet stål og moderne kjøkkenduppeditter er godt og viktig tiltak.

Jula er vel ofte også preget av litt sånn «ut og inn»-mat. Vi lager noen store porsjoner og satser på rester dagen derpå. Et doktorgradsprosjekt som gjennomføres ved NOFIMA publiserte i høst en rangering av mathåndtering med høy risiko (http://www.forskning.no/artikler/2012/juni/323974/) der mangelfull nedkjøling av store porsjoner og det å varme opp restematen 2 dager på rad kom ut som de to øverste av ti på topp. I slike tilfeller er det ofte sporedannende bakterier som lager problemer. En klassiker er bakterien Bacillus cereus, som både kan produsere toksiner som gir diaré og toksiner som gir oppkast. Det var for øvrig i sin tid NVHs egen og legendariske professor i næringsmiddelhygiene, Steinar Hauge som ble viden kjent da han beviste at Bacillus cereus kunne gi diaré hos mennesker. I 1950 etterforsket han et matforgiftningsutbrudd der den mistanken var rettet mot vaniljesaus forurenset med slike bakterier. For endelig å nagle synderen for evig og alltid laget Hauge en steril vaniljesaus, tilsatte en masse Bacillus cereus bakterier og drakk opp hele blandingen! 16 timer etterpå ble han syk med klassiske symptomer; magesmerter, kvalme og diaré.

Andre gode forholdsregler er å holde håndtering av rått kjøtt som skal varmebehandles langt unna håndtering av salat og grønnsaker som skal spises friskt og ferskt, stek kjøttdeigen og medisterkakene godt og hold et øye med temperaturen i kjøleskapet når det nå foran mange fridager fylles til randen.

Med alle gode ønsker om en trygg og frisk høytid i godt selskap!
 

Powered by Labrador CMS