Har du klave får du ku; Planer for tidenes største nybygg i UH-sektoren overrakt Kristin Halvorsen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 29. oktober hadde vi storfint besøk av selveste kunnskapsminister Kristin Halvorsen på Adamstua. Anledningen var overrekkelsen av Statsbygg sitt forslag til forprosjekt til de nye byggene som skal komme på Campus Ås (http://www.statsbygg.no/Aktuelt/Nyheter/Nybygget-pa-As-blir-tidenes-storste/).

Det er bygg som skal huse de veterinærmedisinske fagmiljøene som om 6-7 år flytter fra Adamstua i Oslo til Ås. Det som i dag er Norges veterinærhøgskole blir sammen med dagens Universitet for miljø- og biovitenskap til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Veterinærinstituttet slutter seg til den store «instituttfamilien» som allerede er på Ås, og til sammen blir dette nye Campus Ås. Dette samlede miljøet kommer til å bli et kraftsentrum for utdanning, forskning og innovasjon for «produksjonsrettede biofag», for å bruke ministerens egne ord.

Her skal vi gjøre mye godt arbeid gjennom å adressere flere av vår tids store utfordringer! I universitetets samfunnsoppdrag sier vi blant annet at NMBU har helt spesielle forutsetninger fordi «forskningsinstitusjonene på Campus Ås og NMBU til sammen utgjør et internasjonalt konkurransedyktig forsknings- og utdanningsmiljø innenfor biovitenskap fordi disse forskningsmiljøene skaper ny faglig synergi og nye tverrfaglige tilnærmingsmåter.» Videre slår vi fast at NMBU skal ha et spesielt ansvar for:

«Forskning som kan møte de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordring, fornybare energikilder, matproduksjon «fra jord og fjord til bord» og areal- og ressursforvaltning.

Utdanning av kandidater i miljø- og biovitenskapene, veterinærmedisin og nye tverrfaglige utdanningstilbud som gir samfunnet nye muligheter til å skape en bærekraftig utvikling til beste for nåværende og kommende generasjoner.

Innovasjon og verdiskaping, kunnskapsformidling og deltakelse i den globale innsatsen for en bærekraftig utvikling på områdene hvor NMBU er ledende.»

Dagens besøk hadde imidlertid fokus på byggene. Nybygget blir tidenes største byggeprosjekt i universitets- og høgskolesektoren. Til sammen 63 000 kvadratmeter på campusområdet, i tillegg skal det bygges nytt Senter for husdyrforsøk på 12 000 kvadratmeter. En komplisert bygningsmasse som er planlagt med en formidabel innsats fra fagmiljøene selv, gjennom utallige brukergruppemøter på ulike plan.

Det har vært en arbeidsinsentiv og krevende prosess, konstruktive og løsningsorienterte diskusjoner med arkitekter og ingeniører i prosjekteringsgruppa Campus Ås iblandet harde tak om kutt i areal og kutt i funksjon. En bygningsmasse som skal huse folk og ikke minst dyr av alle slag og størrelser, syke dyr og friske dyr, levende dyr og døde dyr, dyr på fire bein, med gjeller eller med fjær, alt innenfor et konsept der hensyn til smittehygiene og smitterisiko har hatt høy prioritet.

Prosjektet skal nå gjennom en ekstern kvalitetssikring (KS2) som vurderer sannsynligheten for at prosjektet kan gjennomføres som planlagt. Endelig kostnadsramme skal godkjennes i Stortinget før startbevilgning blir gitt, forhåpentligvis i revidert statsbudsjett for 2013. Etter mottoet «Har du klave får du ku» fikk derfor Kristin Halvorsen i dag klaven, med lovnad om at kua følger etter når startbevilgningen kommer!
 

Powered by Labrador CMS