Hav21 – en havnasjon av format

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg er full av entusiasme etter å ha vært med lansering av HAV21 – en FoU-strategi for en havnasjon av format. Regjeringen har som ambisjon at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon. Ingen liten ambisjon for et lite land langt oppe i nord, men heller ikke en unaturlig ambisjon for et land med en over 100 000 km lang kystlinje og som allerede nå daglig forsyner verden med 33 millioner sjømatmåltider.

Som en del av arbeidet med å strekke seg etter denne ambisjonen ble strategigruppen for HAV21 etablert på oppdrag fra Fiskeri- og kystdepartementet (FKD) høsten 2011. Strategigruppen har dette året jobbet sammen med fire arbeidsgrupper og vært åpne for innspill fra interesserte miljøer, og Forskningsrådet har vært sekretariat. Den 7. november overrakte gruppens leder, Liv Monica Stubholt, forslaget til en nasjonal marin forsknings- og utviklingsstrategi til fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.  Vi som er interessert i temaet fikk være tilstede ved overrekkelsen, fikk presentert hovedinnholdet i strategien og fikk høre gode innlegg av noen av gruppens medlemmer – det hele avrundet med en utmerket sjømatlunsj!

Det ble sagt mange kloke ord. Om et hav av muligheter, om å gripe mulighetene i vår tid. Om nødvendigheten av å utvikle kunnskapsgrunnlaget; for Norges globale ansvar for å bringe kunnskap om havet og matproduksjonen ut i verden, om bærekraftig næringsutvikling, om kunnskapsbaserte forvaltningsprinsipper for bruk og vern av havet og dets ressurser. Også fra ministeren selv, som la vekt på kunnskapsbasert politikkutforming. Det ble sagt at vi er i teknologiens tidsalder, andre har i andre sammenhenger sagt at vi befinner oss i biologiens århundre. Kanskje er det nettopp vår mulighet til å kople teknologisk kunnskap med biologisk forståelse som skal bli vår framtid?

For egen del er jeg glad for at fiskehelse og bærekraftig, sunn og trygg sjømat er blant strategigruppas hovedprioriteringer, og så tydelig sier at «god fiskehelse og lav forekomst av sykdommer er et overordnet mål ved oppdrett av fisk», og at «Forebygging av sykdommer er derfor et prioritert område i all akvakulturproduksjon». Jeg overhørte en kommentar om at det kommer til å bli mye arbeid med å følge opp denne strategien. Ja, det håper jeg da virkelig, og NVH vil være med på laget! Dette er vårt mest omfattende forskningsområde med høy prioritet og kompetanse, og vår ambisjon er ikke så mye lavere enn regjeringens. Vi har nemlig en ambisjon om å være internasjonalt ledende innenfor forskning på akvamedisin.

Det som gjorde arrangementet så ekstra stimulerende i dag var likevel måten det ble bundet sammen og presentert på. Kjersti Eline Tønnesen Busch og Kriss Rokkan Iversen er to meget kompetente damer som driver SALT, et uavhengig forsknings-, formidlings- og rådgivningsfirma i Svolvær. Disse to fortalte gjennom opptredener og nærmest små forestillinger programmet igjennom Norges blå historie; hvor viktig kysten og havet har vært for landet vårt siden tidenes morgen, hvor viktig det er i dag og hvor viktig en blå framtid vil være. Jeg tror historien deres gikk rett i hjertene på mange av oss som var til stede. Ikke minst var de opptatt av utfordringen med å rekruttere dagens ungdom til havbruks- og sjømatnæringer, til forskning og forvaltning. Jeg har ett forslag til tiltak: send SALT ut til alle ungdoms- og videregående skoler i Norge, og la dem fortelle historien om det blå Norge med en blå framtid!
 

Powered by Labrador CMS