Én helse for mennesker, dyr og miljø

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakterier og virus lar seg ikke stoppe av landegrenser, og helse, mattrygghet og storpolitikk henger sammen, skriver Camilla Stoltenberg og Frode Forland i Dagsavisen 15. januar. Undertegnede forsøkte sammen med kollega Arne Flåøyen ved Veterinærinstituttet å skrive en replikk til kronikken for å gi noen utfyllende kommentarer, men Dagsavisen var ikke interessert. Kanskje er Forskning.no sine blogglesere mer vennlig stemt? Her er replikk-teksten:

Det er flott at Folkehelseinstituttet vil spille en sentral rolle i satsing på internasjonal helse og utviklingssamarbeid, og det er enda bedre at Folkehelseinstituttet understreker at arbeidet må bygge på faglig samarbeid mellom ulike aktører. De veterinærmedisinske miljøene ved Veterinærinstituttet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er sentrale aktører i dette bildet, og vi ser fram til et forsterket samarbeid.

Stoltenberg og Forland hopper imidlertid over at ca. 60 prosent av omtrent 1400 kjente infeksjonssykdommer hos mennesker er zoonoser; infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker. Ca. 75 % av de siste tiårenes nyoppståtte infeksjonssykdommer er av zoonotisk karakter, som HIV/AIDS, diaré og nyresvikt forårsaket av farlige E. coli, borreliose og svineinfluensa. I samme åndedrag kan nevnes risiko for overføring av antibiotikaresistente bakterier. For alle disse mikrobene finnes det et naturlig reservoar hos dyr, enten husdyr, familiedyr eller ville dyr. Smitten kan for eksempel overføres via direkte kontakt, via mat og vann, og via insektvektorer.

En erkjennelse av at helse hos mennesker, dyr og miljø henger sammen og må bekjempes som sådan resulterte i at FAO, WHO, OIE, UNICEF og Verdensbanken i 2008 etablerte One Health-begrepet som et strategisk rammeverk for å redusere risikoen for infeksiøse sykdommer i grensesnittet mellom mennesker, dyr og økosystem. En One Health-tilnærming bør også være Norges strategi for å forebygge sykdomsutbrudd og hindre smittespredning. Tidsintervallet mellom hver gang en ny sykdom eller en ny variant av en kjent sykdom har opptrådt i Europa, er blitt vesentlig kortere. Vi er enige med Stoltenberg og Forland at arbeid for å sikre global helse for mennesker og dyr også er en hjelp til oss selv.

Powered by Labrador CMS