Over seks milliarder til kunnskap for og om livet!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fem år siden Stortinget vedtok at Norges veterinærhøgskole (NVH) og Veterinærinstituttet skulle flytte til nye bygg på Campus Ås, og at NVH skulle fusjonere med Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). I forslag til revidert nasjonalbudsjett som fremmes den 7. mai ligger startbevilgningen for prosjektet – og dermed er det ultimate startskuddet avfyrt!

Det er et prosjekt som innebærer etableringen av et nytt universitet gjennom fusjonen mellom NVH og UMB – etableringen av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Det innebærer samling av et enda større fagmiljø gjennom etableringen av nye Campus Ås, der Veterinærinstituttet bidrar til et enda sterkere instituttmiljø på campus. Det er et prosjekt på til sammen over 6 milliarder kroner, universitets- og høgskolesektorens største byggeprosjekt noensinne. Fredag ettermiddag var UMB, Veterinærinstituttet og NVH samlet på Adamstua for å ta i mot kunnskapsminister Kristin Halvorsen som kom for å spre det glade budskap. Hva skal man si i en sånn situasjon? ”Kjære Kristin, tusen takk for 6 milliarder”? Det blir nesten litt absurd, det er vanskelig å ta innover seg hvor stort det egentlig er.

NMBU har et unikt og viktig samfunnsoppdrag. Vi skal adressere noen av vår tids store samfunnsutfordringer, og gjennom undervisning, forskning, verdiskapning og formidling skal vi bidra til å finne løsninger på spørsmål knyttet til blant annet matproduksjon på land og i vann, areal- og energiressurser, helse for folk, dyr og miljø. Det å realisere NMBU og nye Campus Ås gjennom nye og framtidsrettede bygg for dagens NVH og Veterinærinstituttet er en nasjonal satsning på «Kunnskap for livet». Det er en anerkjennelse av og en satsing på et fagmiljø som har ambisjoner om å bli et nasjonalt og internasjonalt kunnskapssentrum for å sikre framtidens livsgrunnlag.

Her studeres modellen av de nye bygningene for veterinærmiljøene (Foto: Mari Press)

De nye byggene som skal bygges for den veterinærmedisinske virksomheten ved NMBU skal huse en sammensatt aktivitet. Det skal bygges for både ansatte, studenter, kunder og mange ulike dyr. Det er store dyr og små dyr, det er levende dyr og døde dyr. Studentene skal på trygt og forsvarlig vis lære å undersøke og behandle dyr i stall, i fjøs, i bur og i akvarier. Det skal bygges laboratorier der det skal drives både undervisning, diagnostikk og forskning av høy kvalitet til nytte for samfunnet. 

En grunnleggende forutsetning for planleggingen har vært å ivareta sikkerheten for folk og dyr. Vi skal unngå spredning av smittsomme sykdommer både innenfor anlegget, men også ut av anlegget - og tilsvarende skal gjelde ulike toksiske stoffer og reagenser. NMBUs virksomhet skal heller ikke legger noen begrensinger på Veterinærinstituttets virksomhet som bygges vegg i vegg med veterinærmiljøet. Det er teknisk krevende bygg som skal håndtere mange risikofaktorer på en gang, samtidig som de også skal ivareta krav til funksjonalitet, arealeffektivitet og et godt arbeids- og læringsmiljø.

Det står et stort arbeidslag bak dette prosjektet som er jobbet fram i de fem årene som har gått. Hver og en fortjener stor takk. Uten denne laginnsatsen hadde det ikke vært mulig å få fram en så gjennomarbeidet plan som det som nå foreligger. Det skal bli utrolig spennende å følge framveksten av disse byggene!

Powered by Labrador CMS