Tale til nye dyrepleiere og veterinærer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 14. juni ble 35 nye veterinærer og 17 dyrepleiere uteksaminert fra NVH. Vitnemål og autorisasjonsbevis ble delt ut til alle i en høytidelig og tradisjonsrik ramme i festsalen. Under en uhøytidelig «utspørring» under mottakelsen i kantina etter seremonien kom det fram at alle kandidatene nå har fått seg jobb! NVH sender alle gode ønsker med på veien. Her er min tale til de nyutsprunge dyrepleiere og veterinærer:

Kjære nye dyrepleiere, veterinærer og doktorer!

Gratulerer! Gratulerer med dagen, gratulerer med vitnemål, autorisasjonsbevis og doktorgradsdiplomer. Der står det skrevet svart på hvitt, at dere har fullført det løpet dere startet på for 2, 4, 6 eller kanskje flere år siden. Og dokumentene er overbrakt deres hender, som håndfaste bevis på at ja, dere kom i mål, dere besto prøven, dere nådde milepælen. Dagen er deres, jeg håper dere nyter den – fordi dere fortjener det.

Dere fortjener det fordi det ligger mye hardt arbeid bak disse dokumentene. Hardt og målretta arbeid og stor innsats gir som regel godt resultat. Men det må ligge en vilje bakenfor, en vilje til selv å ta ansvar for egen læring, en vilje til å gjennomføre, en vilje til ikke å gå utenom. Den viljen har dere vist at dere har, det skal dere være stolte av og derfor skal dere nyte og feire dagen i dag. Feire sammen med familie og venner som jeg er sikker på har vært viktige støtteapparat underveis, sammen med kullkamerater som nok for mange av dere har vært helt uvurderlige følgesvenner på veien.

Og vi på NVH feirer sammen med dere. Jeg opplever at jeg har med meg hele staben av undervisere, teknikere, administratorer når jeg sier at jo, vi er ekstra stolte i dag, når vi nå leverer fra oss et nytt kull med dyrepleiere, veterinærer, og forskere til samfunnet. Det er jo derfor vi er her! I vår strategiske plan står det eksplisitt at NVH skal utdanne kandidater med kompetanse på høyt internasjonalt nivå med relevans for nasjonale og internasjonale oppgaver innen veterinær- og biomedisin og dyrepleie. Og tilsvarende for phd-kandidatene - på høyt internasjonalt nivå.

Mye kan sies om mål- og resultatstyring i statlig sektor, men det er altså med både stolthet og tilfredshet vi i dag kan krysse av for måloppnåelse i denne boksen. På etatsstyringsmøte med Kunnskapsdepartementet på onsdag fikk vi også gode tilbakemeldinger på jobben som gjøres innen utdanningsområdet ved høgskolen. 

Altså med stolthet og tilfredshet, men også med et anstrøk av vemod. NVH er et lite studiested med korte avstander mellom studenter, undervisere og administrasjon. Spesielt blir kontakten tett når det undervises i mindre grupper, i klinikkene og gjennom veiledning. Derfor har vi rukket å bli glade i dere, og det er ikke med så rent liten spenning og klump i brystet at vi dytter dere utfor redekanten. Er vi nå helt sikre på at dere virkelig er flyvedyktige?

Til syvende og sist er det nå likevel hver og en av dere det kommer an på. Det er dere som lukker et kapittel i deres eget liv og åpner et nytt, foreløpig med blanke ark. Dokumentene dere sitter med i handa er noen av de tegnestiftene som kan brukes til å fylle sidene. Forfatteren Bernhard Shaw har sagt: De menneskene som lykkes, er de som alltid leter etter muligheter. Hvis de ikke finner noen, skaper de dem selv. Er dere innstilt på å lete etter mulighetene, til å skape dem? Innstilt på å bruke nysgjerrigheten som drivkraft videre?

Forrige uke var jeg på to reiser i Norge. La meg bruke inntrykk fra disse reisene som illustrasjon på noen av de mulighetene som ligger der ute, utenfor Adamstua. Kursen gikk aller først til Frøya. På Frøya ligger det en videregående skole med ambisjoner om å tilby verdens beste fiskeri- og havbruksutdanning. NVH og Veterinærinstituttet har begge inngått intensjonsavtaler med skolen og kommunen om faglig samarbeid, og denne gangen fikk vi være med på dåpen av et spesialdesignet fartøy som skal brukes i undervisningen.

Nå var det vel helst kongens og dronningens besøk, og ikke prorektor og mitt sitt nærvær, som var årsaken til den store folkefesten på Frøya denne dagen. Vi fikk likevel en prøvetur med «Fru Inger», vi fikk servert lekker mat fra havet, vi fikk faglige foredrag fra både statssekretærer og direktører og vi fikk besøke verdens største lakseslakteri som ligger på øya. Dere har ikke kunnet unngå å høre om Norges posisjon som verdens fremste eksportør av atlantisk laks i løpet av tiden ved NVH. Øysamfunnene Hitra og Frøya produserer mellom en fjerdedel og en femtedel av Norges lakseeksport. Det er her ute, i øyriket, i havgapet, at verdiskapningen skjer. Deres kompetanse om helse og velferd for folk og dyr er etterspurt, den er nødvendig og den er ønsket. Velkommen ombord!

Den andre reisen gikk til Stavanger og Jæren. Det er fantastisk å lande på Sola en solrik formiddag i begynnelsen av juni, og ta inn over seg det frodige jærlandskapet. Her vokser både planter og dyr så det nesten kan høres! Lammene som gikk på beite sammen med sine mødre rett utenfor universitetscampus på Ullandhaug så glade og raske ut, men meldingen fra vår egen avdeling i Sandnes svirret likevel friskt i minnet: De har inntrykk av høy lammedødelighet i år på grunn av mye parasitt- og bakterieinfeksjoner. Kan den lange og kalde våren ha hatt betydning for sykdomsbildet, tok det for lang tid før lammene slapp ut på beite? Har klimaendringene en finger med i spillet? Har dere tenkt på effekten av klimaendringene som en jobbmulighet?

Målet for reisen var konferansen Images for Health Futures. Her ble framtidige helseutfordringer i nasjonalt og internasjonalt perspektiv satt under lupen. Vår tid, livsvitenskapens og biologiens århundre, bygger på en fantastisk kunnskapsutvikling som gir oss en helt ny forståelse av liv og livsprosesser. Konferansen drøftet hvordan vi best kan bruke denne kunnskapen til beste for helse og miljø. De store globale folkehelseutfordringer lar seg ikke løse kun gjennom avansert medisinsk teknologi.

Nei, i de store tallenes bilde er det viktigere å løfte folk ut av fattigdom, gi dem muligheter til å produsere mat, skaffe dem rent drikkevann og tilfredsstillende sanitære forhold. Skape hverdager som for eksempel er skapt for Bright Chirimuta på 4 år som bor nord i Zimbabwe. Familien til Bright og andre vanskeligstilte familier i Bright sin landsby har fått støtte til kyllingoppdrett. Oppdrettet betyr bedre ernæring og helse for familien, og inntekter til skolegang for barna og livsnødvendige medisiner til far. Da er det av avgjørende betydning at kyllingene holder seg friske, dødeligheten kan være dramatisk stor dersom noen av de kjente infeksjonssykdommene rammer. Det er Én helse for mennesker, dyr og miljø i én verden. En verden av muligheter, og hvordan dere vil bruke dem er opp til dere.

Ganske så spennende, synes nå jeg. Det er mitt inderlige håp og ønske at når dere nå går ut som dyrepleier-, veterinær - og forskerkandidater fra NVH har med dere en trygghet på at dere har lært noe viktig, lært noe som samfunnet har bruk for. At dere har med dere en følelse av at dere har kunnskap å bidra med. Og at dere har med dere en lyst til å lære mer, med glede, undring og nysgjerrighet som drivkraft.

Igjen, gratulerer med dagen. Takk for samarbeid og fellesskap, takk for brytninger og diskusjoner, takk for ris og ros. Takk for en RAUS tid. På vegne av hele NVH sender jeg alle, alle gode ønsker med på reisen videre!

Powered by Labrador CMS