Foto: Frank Nilsen

Den perfekte front

En stemningsrapport fra det kalde Barentshavet.

Etter snart en uke på vinterprosesstokt i Arven etter Nansen regi seiler vi nå inn i sjøisen og blir værende der til vi skal sørover til Tromsø mot slutten av februar. For oss som bor i Longyearbyen var gleden stor da vi for noen dager siden endelig fikk se solen igjen, så vidt over horisonten, etter fire måneder uten!

De seks første arbeidsdagene ombord F/F Kronprins Haakon har for det meste skjedd i åpent hav med opphenting og utsetting av avanserte hav-glidere. Disse kan dykke 1000 meter ned i vannsøylen langs forhåndsbestemte snitt for å måle blant annet temperatur og salt over flere måneder i strekk. Men vi har også kuttet gjennom is-tungen som strekker seg fra Hopen og fram til Bjørnøya, for å nå 34 grader øst hvor vi jakter på Polarfronten. Og Polarfronten fant vi, et skarpt skille mellom varmt og salt Atlantisk vann i sør mot kaldt og ferskere Arktis vann i nord

Vanskelig å arbeide i sjøis med teknologi

Flere uker med kalde vinder fra nord og øst i forkant av vinterprosesstoktet førte til at sjøisen etablerte seg ganske normalt sørover i den nordvestlige delen av Barentshavet, som er vårt forskningsområde. Når isen brer seg sørover «følger» det kalde Arktiske vannet med og legger seg over det varme Atlantiske vannet som et beskyttende lag for sjøisen.

Figur 1

Polarfronten finner vi ofte langs iskanten som et skarpt skille i temperatur og salt, markert med vertikale piler i Figur 1. Tenk deg at sjøisen flyter på det kalde vannet fram til der pilen viser (hvite flak i Figur 1). Det var denne Polarfronten vi hadde planlagt å krysse med vår avanserte undervannsrobot (AUV «Harald» fra NTNU), fram og tilbake i forskjellige dyp, men problemet er at undervannsroboten ikke kan operere i sjøis.

Værgudene på vår side

Det var da som et lykketreff at vinden dreide på sør og pakket sjøisen nordover, bare noen dager før vi skulle sjøsette undervannsroboten «Harald». Sjøisen forsvant, lokket åpnet seg (horisontale piler i Figur 1), og tilbake stod den perfekte front for våre vinterprosessundersøkelser! Vi har greid å samle inn mange gode og viktige data i og rundt Polarfronten.

Hvordan det gikk med den meget spennende AUV-operasjonen kan du snart lese i en oppfølger.

Powered by Labrador CMS