Pannekaker med dønning attåt
En stemningsrapport fra Vintertoktet til Arven etter Nansen
Etter fire døgn er F/F Kronprins Haakon kommet til 35 grader øst. Vi dro fra Longyearbyen tirsdag kveld 12. februar og har seilt mot sør og øst på jakt etter isen. Pannekakeis er første stadium i isfrysing og et tydelig tegn på at det har vært bølger i sving. Disse skal vi måle med et lite instrument som står på en stake foran baugen. Vi har forsøkt oss allerede, men etter to dager i åpent hav var det dekket med så mye is fra sjøsprøyt at vi nesten ikke fikk instrumentet opp igjen på dekk.
Nå er vår trauste bølgemåler renset og tørket og klar til dyst igjen. Og her kommer isen! Når vi nå seiler inn i pannekakene har vi stormdønningen i ryggen.
Men når vi kommer helt inn i isen skal vi sette igjen noen bølgemålere på isen. Disse skal måle i flere uker, og er vi heldige lærer vi mer om hvordan isen demper bølgene. Jean Rabault ved Meteorologisk institutt og Universitetet i Oslo har bygget sin helt unike isbølgemåler. Nå kommer den i ny og mindre versjon, takket være samarbeid med Malte Müller, også ved Meteorologisk institutt.
Men enda viktigere enn hvordan isen demper bølgene, er hvordan bølgene påvirker isen. Kan bølger få isen til å smelte raskere ved å bryte den opp? Eller kanskje det er slik at isen smelter seinere ved at bølgene «stapper» isen mer sammen?
Men Vintertoktet gjør mye mer enn å måle bølger. Tore Mo-Bjørklund fra NTNU skal snart kjøre AUV – før det er gjort sover han ikke noe særlig. «Boring is good» er visstnok et fast uttrykk i AUV-miljøet. Er det ikke en kjedelig dag betyr det at noe har skjært seg. Da snakker vi raskt kroner på havets bunn og tapte data. Turbulensmålinger med måler i fritt fall (MSS) er også nervepirrende saker – instrumentet skal så langt ned som mulig, men ikke lengre, for da går det i bunnen! Ilker Fer fra Geofysisk institutt ved UiB sitter med hjertet i halsen hver gang instrumentet går over ripa. Det har gått bra så langt …
Nå drar vi inn til pannekaker med dønning attåt mens mørket senker seg bak oss. Er vi heldige får vi samlet gode målinger i løpet av natta. Kanskje får vi enda en liten bit i et stort klimapuslespill på plass. «Alt er bedre med is» i følge toktleder Frank Nilsen fra UNIS. Til og med bølger.