Forskerne måtte på Longyearbyen skytebane for å oppfriske våpenkunnskapene sine. Her testes signalpistol.

Unike utfordringer på en arktisk vinterekspedisjon

Arven etter Nansens vinterekspedisjon «Q4» har seilt fra Longyearbyen. Måneder med forberedelser er overstått, nå gjenstår det store spørsmålet: Vil vi klare å fullføre de mange oppgavene vi har planlagt?

Publisert

Tusenvis av gjenstander, alt fra kontorrekvisita, prøvetakingsflasker, planktongarn, datamaskiner og utstyr for å drille i isen, er om bord på FF «Kronprins Haakon». De fantastiske laboratoriene om bord på dette nye skipet er satt opp, bokser tømt, instrumenter og analyseverktøy gjort klar for ta prøver på de ulike stasjonene til vi trygt kommer tilbake til Tromsø den 17. desember Men det er ikke bare vitenskapen som måtte forberedes, også forskerne må forberedes. Arktiske ekspedisjoner, spesielt om vinteren, har sine egne utfordringer. I løpet av toktet må vi jobbe i hardt vintervær i fullstendig mørke, søm vil bety betydelige utfordringer. Hardt fysisk arbeid under prøvetaking om bord på skipet og på isflak vil føre til flere timers eksponering for kulde, og det må derfor tas forholdsregler mot frostskader.

Sikkerhet er førsteprioritet, og vi fikk utmerket trening i Longyearbyen mens vi forberedte oss på toktet. Oppfriskning av skyteferdigheter og testing av overlevelsesdrakter ble gjennomført. Alltid bra å ha slike øvelser i Longyearbyen, mens det fremdeles er et alternativ å kjøpe flere lag med klær. Isbjørn er i prøvetakingsområdet vårt hele året, og det er sannsynlig at vi vil møte dem mens vi oppholder oss på stasjonene våre. Vi vil være på vakt med isbjørnobservatører på skipets bro, samt dedikerte isbjørnvakter på isen. Førsteprioritet vil være å få forskere tilbake på skipet når en isbjørn nærmer seg, men vi har med rifler som aller siste utvei. Vi har vært på Longyearbyen skytebane og øvd med rifle og signalpistol. Dette var en sann test ved temperaturer på omtrent -14 grader og sterk vind, veldig lik de forholdene vi forventer på toktet. Alt var vanskeligere, å jobbe med tykke hansker, håndtere kalde fingre og samtidig være trygg på å bruke riflen.

Vi måtte også teste overlevelsesdrakter, i tilfelle det skulle oppstå en kritisk situasjon med skipet (som er svært lite sannsynlig).

Så vi tok en svømmetur i havet. Å gå i vannet med effektive temperaturer som nærmet seg -25 grader var faktisk en mental utfordring, men når vi først var i vannet øvde vi på å danne grupper og svømme koordinert tilbake til land. Igjen, mørke og vind gjorde det ikke lettere, men vi fikk testet det vi skulle og var alle glade for å komme oss opp av vannet, komme ut av draktene og vaske hendene i varmt vann. Vi har allerede foretatt vannprøvetaking nær Longyearbyen. Senere vil vi forhåpentligvis nå fram til trålstasjoner nord for Svalbard.

Bloggen er oversatt fra engelsk til norsk av Eva Therese Jenssen. Den originale bloggen finner du her.

Testing av overlevelsesdrakter i Longyearbyen.
Powered by Labrador CMS