Julestemning på fødeavdelingen
Når et barn kommer til verden, oppleves det som et under. Og tenk å få oppleve sitt eget lille mirakel midt oppi den magiske juletiden! Heldige er vi som får lov til å ta del i disse opplevelsene på jobb.
Hvordan er det egentlig å jobbe på fødeavdelingen i julen? I år, for første gang på ti år, skal jeg ikke jobbe på sykehus i julen. Som fersk fulltidsforsker skal jeg være hjemme med familien på alle helligdagene. Det er deilig å kunne få lov til å være med mine nære, men stemningen på fødeavdelingen i julen kommer jeg nok allikevel til å savne.
Lyden av mødre som føder, barn som skriker, lysene på plastjuletreet og lukten av ribbe og pepperkaker fra det bitte lille kjøkkenet i avdelingen. Blide jordmødre med julepynt i håret og små julekuler i ørene. Og tanken på at noen foreldre skal få oppleve å få et barn akkurat denne dagen.
Som fødselslege synes jeg at jeg har verdens beste jobb, og kanskje den er ekstra fin akkurat i julen siden fødsel og jul liksom henger sammen. Og selv om vi er på jobb og selvfølgelig har arbeidsoppgaver å ta tak i, så er det kanskje litt roligere på en fødeavdeling i julens helligdager enn det er resten av året.
For det fødes nemlig litt færre barn i desember enn i de andre månedene i året.
Færrest desemberbabyer
Min kollega Kathrine er statistiker og strikkeblogger og har strikket babytepper med oversikt over hvor mange barn som fødes hver måned. Ett av teppene er fødselstallene for årene 1969‒1973 og det andre er for 2010‒2014. På teppene er desembersøylen lengst til høyre.
På teppet med fødslene i 2010‒2014 er det tydelig at desember er den laveste søylen. Mens på teppet med fødsler fra 1969‒1973 er desember ikke så lav, men likevel tydelig lavere enn toppmånedene mars, april og mai.
Så hvorfor er det så få fødsler i desember? For å komme nærmere et svar må vi spørre oss hva som skjer ni måneder før desember. Vi er da i slutten av mars og begynnelsen av april. Kanskje rett og slett påske er så fylt opp av hyttetur, ski og sjokolade at vi har mindre tid til å unnfange barn? Eller er noen bare gode til å planlegge når de vil føde?
Uansett blir det en liten fin flokk med barn som er født i desember og noen heldige jordmødre og leger som får lov til å forløse disse unike desemberbarna.
Klikk deg gjerne inn på Kathrines blogg Statistrikk hvis du vil vite mer om fødselsstatistikk eller strikke ditt eget teppe.
Fødsler på julaften ved Oslo universitetssykehus
Det er jo særlig en dag som er mer spesiell å føde på enn andre. Så hvor mange kvinner er det egentlig som føder på julaften? Ved Oslo universitetssykehus, det vil si Ullevål og Rikshospitalet, ble det i 2017 født 7 barn den 24. desember.
Til sammenligning er det i gjennomsnitt 26 fødsler hver dag året gjennom på Ullevål og Rikshospitalet til sammen. Så selv om dette ikke er helt statistisk bekreftet, vil jeg jo si at det det er liten eksklusiv gruppe barn som kommer til verden på julaften.
I følge en artikkel fra Statistisk sentralbyrå for noen år siden er 2. juledag den dagen det fødes færrest barn. 1. og 3. juledag kommer hakk i hæl.
Fredfull fødeavdeling
De som jobber på en fødeavdeling må som oftest jobbe noen dager i løpet av julen, og de fleste av disse er glad for å få være med å skape en fin opplevelse for de fødende.
Jeg kan jo ikke snakke på vegne av de som føder, men jeg tok en prat med min venninne Frid, som fødte 1. juledag for ti år siden. Hun forteller om en fredfull avdeling fylt med blide ansatte. Hun kan ikke glemme jordmoren som hadde håret fullt av glitterspray. Og selv om Erland sin bursdag på 1. juledag kan komme brått på hvert år, er det fint å være litt sjelden og unik.
Så kanskje fødende kvinner er som jordmødre, leger, barnepleiere og alle andre som jobber i julen. Det er litt leit å forlate et julepyntet hus med familie og nære, men når de kommer til fødeavdelingen tas julestemningen til nye høyder. For der får de oppleve det store fødselsmirakelet i selveste julehøytiden.
God jul, god fødsel og masse gode ønsker til de som skal føde ‒ og til de flotte kollegene mine som skal hjelpe dem ‒ i julen 2018!