Kunstig intelligens er til stor hjelp ved ultralydavbildning av hjertet
Du har nok hørt om kunstig intelligens, også kalt AI, men du vet kanskje ikke alt det kan brukes til.
Et godt eksempel på kunstig intelligens er selvkjørende biler, der den innebygde datamaskinen og sensorene er hjernen og øyene til bilen.
Dette er først og fremst en haug av elektroniske komponenter, og på samme måte som en liten baby har datamaskinen i bilen en begrenset forståelse av verden rundt seg.
Imidlertid har forskere funnet en måte å oppdra datamaskinen sånn at den vil bestå oppkjøringstesten. De gjør dette ved hjelp av maskinlæring, en form for kunstig intelligens.
For å lære datamaskinen å kjøre, får forskere den til å oppleve realistiske situasjoner ved å vise den bilder av faktiske gater. Når datamaskinen unngår fotgjengeren, får den en belønning. Om den kjører på fotgjengeren, blir den straffet.
Heldigvis er datamaskinen oppdratt i den digitale verden, og ingen blir skadet. Etter noen runder med læring og korrigering er maskinen klar for den virkelige verden.
Dette har til felles med hjerteavbildning, at man kan oppdra datamaskiner til å tolke medisinske bilder som legene ville gjort det.
En bærbar hjertespesialist
Så hva med å bruke den samme teknologien for å påvise en hjertefeil på fastlegekontoret før symptomene blir alvorlige og pasienten må innlegges på sykehuset? Eller av en distriktssykepleier med en ultralydprobe koblet til en smarttelefon?
Dette er faktisk mulig med de små ultralydapparatene, spesielt hvis man legger til kunstig intelligens som et hjelpemiddel!
Trådløse ultralydapparater gjør avbildning tilgjengelig også i ambulansebiler. Den relativt lave prisen er også en mulighet for å forbedre helsevesenet i land i den tredje verden. Men til tross for tilgjengelighet, er utstyret lite brukt på grunn av mangel på erfarne brukere som kan gjøre ultralydundersøkelse av hjertet, også kjent som ekkokardiografi.
Hva er vårt bidrag i CIUS?
Mine kollegaer ved Centre for Innovative Ultrasound Solutions (CIUS) og jeg tror på at å forenkle ultralydavbildning er nødvendig for at bærbare ultralydapparater skal kunne brukes til sitt full potensiale. Vi lager algoritmer som hjelper uerfarne brukere å finne veien gjennom hjertekammer og klaffer sånn at de kan ta bilder av samme kvalitet som de tatt av erfarne kardiologer.
Vi har nylig publisert en artikkel som beskriver hvordan dette er mulig ved bruk av maskinlæring:
Etter at gode nok bilder har blitt tatt opp, trenger brukere også hjelp til å tolke de. I likhet med den selvkjørende bilen som svarer spørsmålet« skal jeg stoppe før fotgjengeren krysser veien?» utvikler vi algoritmer som gir svar på «ser dette hjertet frisk ut eller er det tegn til sykdom?»
Med bærbar ultralyd er det nå teknisk mulig å utføre ekkokardiografi utenfor sykehuset. Hvis vi i CIUS lykkes med å gjøre det enklere for uerfarne brukere er det en sjanse for at ultralyd blir rutineutstyr på legekontoret, på samme måte som stetoskopet ble det i 1816.
Våre innovasjoner kan derfor endre bruken av ultralyd og bidra til tidlig deteksjon av hjertesykdommer. Dette er både godt for deg og helsevesenet.
SE OGSÅ: