Det finnes ikke isbjørner i Antarktis

Men bresprekkene må vi leve med når vi skal jobbe og bo på verdens største isbre.

Trene, terpe, repeteres.

Når vintermørket senker seg i nord, vender vi nesa til sørsommeren på kontinentet rundt Sørpolen. Denne vinteren skal vi, geologer fra Norsk Polarinstitutt, arbeide langs fjellkjeden i Dronning Maud Land. Det er fire år siden siste ekspedisjon. Nå skal vi få fortsette kartleggingen og undersøkelsene av berggrunnen i sør.

Bresikkerhet i høysetet

I ett år har vi forberedt oss for ekspedisjonen til Antarktis; lange pakkelister… mat, varme soveposer, geologhammer… risikoskjemaer og sammenstilling av geologiske data for bruk i felt. Ikke minst står sikkerheten i høysete, vi skal ikke bare reise til verdens kaldeste og mest vindfulle kontinent, men også leve og bevege oss på jordas største isbre.

Nei, det finnes ikke isbjørner i Antarktis, her er det bresprekkene vi må passe oss for. Når vi først er i et flatt islandskap, kan bresprekker dekket av snøbruer være vanskelig å oppdage. Derfor går vi på forhånd nøye gjennom forskjellig typer satelittbilder, vi får god oversikt over isforholdene på breen der vi skal bo, kjøre snøskuter, og gå inn til fjellveggene. Vi etablerer ruter på kartet og skraverer de farlige sprekke-områdene vi må holde oss vekke fra. Og derfor har vi også med oss en sikkerhets-ansvarlig med ypperste brekompetanse under hele ekspedisjonen.

Steindalsbreen i Lyngsalpene.

Trene, terpe, repetere

Men det er ikke godt nok med skrivebordsarbeid. Brekunnskap må trenes, terpes og repeteres. Tau, knuter, karabiner og is-skruer må kunne håndteres raskt. Trening med rappellering i bresprekker kan være fryktinngytende, å hjelpe kolleger opp igjen fysisk krevende. Derfor er det like viktig å bli godt kjent i felt, og høstens bresikkerhetskurs på Steindalsbreen i Lyngsalpene ble et høydepunkt.

På filmen nedenfor kan du se litt fra forberedelsene til ekspedisjonen:

Film: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt

På npolar.no kan du lese mer om geologi i Antarktis. Du kan også følge med på Norsk Polarinstitutts aktivitet i Dronning Maud Land denne sesongen på Facebook og på Instragram

Powered by Labrador CMS