Høring om forebygging og behandling av depresjon: Overordnet mener vi forslagene til den nye rådene er en god utvikling, og at det inneholder mye bra.

Gode, men mangelfulle råd om fore­bygging og behandling av depresjon 

Helsedirektoratet har bedt om høringsinnspill, i høringssvaret fra USN er det særlig to faktorer vi etterlyser.

Publisert

Helsedirektoratet har gjennomført en høring om de reviderte, nasjonale faglige rådene for fysisk aktivitet i behandling og forebygging av depresjon. 

Miljøene ved Universitetet i Sørøst-Norge som har gitt et høringssvar er de følgende: ledergruppa for  strategisk forskningsområde «Fremtidens helse- og velferdstjenester», forskningsgruppa Health and Exercise in a Lifecourse Perspective, og faggruppe psykisk helse og rus

Overordnet mener vi forslagene til den nye rådene er en god utvikling, og at det inneholder mye bra. Samtidig er det særlig to faktorer vi etterlyser: brukerstemmen og kravet til kompetanse og forpliktelse.

Brukerstemmen

Gjennom hele dokumentet er det uklart hvor brukerstemmen er. Vi savner også inkludering og henvisning til forskning på brukerstemmene og brukerinvolvering i utarbeidelse av faglige råd, og hvordan slik brukerinvolvering kan øke treffsikkerheten og relevansen av de faglige rådene. 

Brukerinvolvering bygger på et demokratisk syn på kunnskapsutvikling der praktisk erfaring, levde erfaringer og forskningsbasert kunnskap sees sammen. 

Ved USN er faggruppe psykisk helse og rus et miljø med internasjonalt ledende kompetanse på brukerinvolvering, samskaping og samarbeidsbasert forskning innen dette feltet. 

Vi er derfor opptatt av at dette også skal komme til uttrykk i faglige råd for fysisk aktivitet for personer med helseutfordringer knyttet til psykisk helse og rus.

Kompetanse hos personell og forpliktelser i tjenestene

Vi mener rådene må være tydelige på at fysisk aktivitet bør være veiledet og tilpasset, og vi mener det bør stå eksplisitt at fysisk aktivitet og trening som skal inngå i planer for behandling bør være regelmessig og strukturert. 

For å få til dette må også rådene være tydelig på krav og behov for kompetanse hos de personene som skal veilede og tilpasse den fysiske aktiviteten og treningen.

Behovet for treningsfaglig kompetanse er i høringsutkastet kun nevnt i forbindelse med individuelle treningsopplegg. Det må komme frem at slik kompetanse også trengs for gruppetreningstilbud til denne brukergruppen, og både i primær- og spesialisthelsetjenesten.

Det er viktig å forstå at skyld, skam og stigma er viktige barrierer for personer med depresjon sin deltakelse i fysisk aktivitet. Personell som skal veilede og følge opp dette må ha kompetanse på og anerkjenne negative erfaringer og opplevelser fra fysisk aktivitet og trening, samtidig som det spilles på personens ressurser. 

Personer med depresjon kan både oppleve skyld, skam og et selv-stigma for at de har en psykisk lidelse, og i tillegg kan de oppleve skyld, skam og stigma over dårlig fysisk form, manglende mestring og overvekt. Personer med overvekt opplever oftere stigmatisering fra helsepersonell på grunn av sin kroppsstørrelse (Jeffers et al., 2024), og dette bør rådet eksplisitt adressere.

Behovet for, og et krav til, treningsfaglig kompetanse må forplikte helsetjenestene i ansettelse av personell.  Det bør også komme tydelig frem hvem som har ansvar for implementering av rådene i kommunalt psykisk helsevern og i primær-, sekundær- og spesialisthelsetjenesten, og hvordan forankre dette som del av behandlingstilbudet i de ulike delene av helsetjenesten.

Høringssvaret fra USN

Avsender: Universitetet i Sørøst-Norge v/ strategisk forskningsområde «Fremtidens helse- og velferdstjenester», forskningsgruppa Health and Exercise in a Lifecourse Perspective, og faggruppe psykisk helse og rus

 

Først vil vi takke for muligheten til å komme med innspill på høringsutkastet for reviderte nasjonale faglige råd for fysisk aktivitet i forebygging og behandling av depresjon. Vi mener forslagene til den nye rådene er en god utvikling, og at det inneholder mye bra. Vi vil peke på følgende momenter som det bør tas hensyn til:

 

1) En overordnet kommentar er at det ikke er tydelig hvor brukerstemmen er i de nasjonale rådene. Vi savner også inkludering og henvisning til forskning på brukerstemmene og brukerinvolvering i utarbeidelse av faglige råd, og hvordan slik brukerinvolvering kan øke treffsikkerheten og relevansen av de faglige rådene

 

2) Teksten er flere steder litt lite presis. Vi støtter at rådet er tydelig på at fysisk aktivitet bør være veiledet og tilpasset, og vi mener det bør stå eksplisitt at fysisk aktivitet og trening som skal inngå i planer for behandling bør være regelmessig og strukturert. Dette mener vi må presiseres også i rådenes underpunkter (vist i uthevet kursiv skrift):

Ved mild og moderat depresjon, kan veiledet og tilpasset fysisk aktivitet og trening være tilstrekkelig som behandling eller et alternativ til strukturert psykologisk behandling og/eller legemiddelbehandling.

Ved moderat og alvorlig depresjon bør det tilbys veiledet og tilpasset fysisk aktivitet og trening i kombinasjon med strukturert psykologisk behandling og/eller legemiddelbehandling. 

Regelmessig og strukturert fysisk aktivitet og trening bør inngå i planer for behandling og oppfølging, inkludert individuell plan.

Under innleggelse i spesialisthelsetjenesten bør det tilrettelegges for både mindre stillesitting og for regelmessig, veiledet og tilpasset fysisk aktivitet og trening.

 

3) Rådene bør være tydeligere på behovet for treningsfaglig kompetanse hos personell som skal veilede og tilpasse fysisk aktivitet og trening for personer med depresjon. Vi anerkjenner at dette står nevnt under punktet «vurdering og måling av aktivitetsnivå, fysisk form og funksjon», men der er det kun nevnt i forbindelse med individuelle treningsopplegg. Det må komme frem at slik kompetanse også trengs for gruppetreningstilbud til denne brukergruppen

 

4) Under punktet «Helhetlig vurdering» mener vi det er viktig å sette inn fysisk form som et eget punkt. Vi mener «fysisk funksjon» blir for overordnet og diffust. Begrunnelsen for at fysisk form bør inn som eget punkt er den forskningsbaserte evidensen på

a. betydning av fysisk form, herunder aerob kapasitet og maksimal muskelstyrke, for tidlig død (García-Hermoso et al., 2018; Weeldreyer et al., 2024)

b. sammenhengen mellom dårlig fysisk form og forekomst av ikke-smittsomme sykdommer blant personer med depresjon (Vancampfort et al., 2016)

c. kjente bivirkninger ved medisiner som antidepressiva (Mura et al., 2014)

 

5) Under punktet «Samtale om fysisk aktivitet og trening» savner vi at sentrale barrierer som skyld, skam og stigma løftes opp. Det er flott med fokus på personens ressurser og hva som fremmer god helse og mestring, samtidig som det er viktig å anerkjenne negative erfaringer og opplevelse fra fysisk aktivitet og trening. Personer med depresjon kan både oppleve skyld, skam og et selv-stigma for at de har en psykisk lidelse, og i tillegg kan de oppleve skyld, skam og stigma over dårlig fysisk form, manglende mestring og overvekt. Personer med overvekt opplever oftere stigmatisering fra helsepersonell på grunn av sin kroppsstørrelse (Jeffers et al., 2024), og dette bør rådet eksplisitt adressere. I eksempelet med motiverende intervju (MI) står dette beskrevet som en empatisk metode. Dette mener vi er feil, det er i beste fall den som anvender metoden som utviser empati. Dette bør rettes opp i teksten.

 

6) Under punktet «Vurdering og måling av aktivitetsnivå, fysisk form og funksjon» anbefaler vi at det legges inn lenke til mulige felttester og testbatterier for fysisk form. Vi anerkjenner og støtter den tydelige formuleringen på kompetanse hos personer som skal gjennomføre og vurdere testene

 

7) Under punktet «Tilrettelegging og gjennomføring» mener vi setningen «Benytt gjerne allsidig aktivitet…» må omformuleres til en anbefaling om allsidig aktivitet og tilbud om både utholdenhets- og styrketrening. Forslag til omformulering: «Det anbefales bruk av allsidig aktivitet som inkluderer trening av både kondisjon, styrke, bevegelighet, koordinasjon og avspenning»

 

8) Vi mener det er viktig å tone ned forsiktighetsregler, det farligste er å være inaktiv!

 

9) Vi savner en tematisering av gruppetrening, både digitalt og fysisk. For personer med depresjon hvor sosial isolasjon også kan være en del av utfordringen så foreslår vi at de nasjonale rådene tematiserer viktigheten av fysiske oppmøter og treningstilbud.

 

10) Det er etter vårt syn et behov for at de nasjonale rådene er tydeligere og mer eksplisitte om implementering i tjenestene. Det bør være tydelig hvem som har ansvar for implementering av rådene i kommunalt psykisk helsevern og i primær-, sekundær- og spesialisthelsetjenesten, og hvordan forankre dette som del av behandlingstilbudet i de ulike delene av helsetjenesten.

 Referanser:

García-Hermoso, A., Cavero-Redondo, I., Ramírez-Vélez, R., Ruiz, J. R., Ortega, F. B., Lee, D. C., & Martínez-Vizcaíno, V. (2018). Muscular Strength as a Predictor of All-Cause Mortality in an Apparently Healthy Population: A Systematic Review and Meta-Analysis of Data From Approximately 2 Million Men and Women. Arch Phys Med Rehabil, 99(10), 2100-2113.e2105. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2018.01.008

Jeffers, L., Manner, J., Jepson, R., & McAteer, J. (2024). Healthcare professionals' perceptions and experiences of obesity and overweight and its management in primary care settings: a qualitative systematic review. Prim Health Care Res Dev, 25, e5. https://doi.org/10.1017/s1463423623000683

Mura, G., Moro, M. F., Patten, S. B., & Carta, M. G. (2014). Exercise as an add-on strategy for the treatment of major depressive disorder: a systematic review. CNS Spectr, 19(6), 496-508. https://doi.org/10.1017/s1092852913000953

Vancampfort, D., Rosenbaum, S., Schuch, F., Ward, P. B., Richards, J., Mugisha, J., Probst, M., & Stubbs, B. (2016). Cardiorespiratory Fitness in Severe Mental Illness: A Systematic Review and Meta-analysis. Sports Med. https://doi.org/10.1007/s40279-016-0574-1

Weeldreyer, N. R., De Guzman, J. C., Paterson, C., Allen, J. D., Gaesser, G. A., & Angadi, S. S. (2024). Cardiorespiratory fitness, body mass index and mortality: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. https://doi.org/10.1136/bjsports-2024-108748

Powered by Labrador CMS