Fremtidens helse- og velferdstjenester jobber for å skape tjenester som gir barn og foreldre et trygt møte med helsetjenestene – og et håpefullt blikk mot fremtiden.

«Healthy beginnings, hopeful futures»: Kommunikasjon er kjernen i nyfødt­omsorgen

Foreldre til premature eller syke nyfødte befinner seg i en sårbar og ofte uforutsigbar livssituasjon. Da må vi ta vare på de mest sårbare – og sette relasjonen mellom helsepersonell og familier i sentrum.

Publisert

Verdensdagen for helse 2025 markeres med et sterkt og fremtidsrettet budskap: «Healthy beginnings, hopeful futures»

Temaet retter søkelyset mot starten på livet – de første dagene, månedene og årene – og hvordan disse avgjørende periodene legger grunnlaget for livslang helse og livskvalitet.

I Fremtidens helse- og velferdstjenester forsker vi blant annet på hvordan vi kan utvikle helsetjenester som tar vare på de mest sårbare – og som setter relasjonen mellom helsepersonell og familier i sentrum.

Ett område hvor dette er særlig tydelig, er kommunikasjonen mellom sykepleiere og foreldre på nyfødt intensivavdelinger, som stipendiat Lene Tandle Lyngstad forsker på. Prosjektet er et samarbeid mellom Drammen sykehus, Lovisenberg diakonale høgskole og Universitetet i Sør-Øst Norge.

Foreldre til premature eller syke nyfødte befinner seg i en sårbar og ofte uforutsigbar livssituasjon. Midt i denne krisen blir sykepleierne på nyfødt intensiv avgjørende omsorgspersoner – ikke bare for barnet, men også for foreldrene. 

Det kan være utfordrende å være sykepleier i en slik situasjon fordi det krever kunnskap både om barnet, men også om hvordan foreldres situasjon kan påvirke tilknytningen med barnet.

Forskning viser at god kommunikasjon preget av empati, trygghet og tilgjengelighet bidrar til redusert stress og angst hos foreldre, bedre opplevelse av mestring og tilknytning og økt medvirkning i barnets omsorg og behandling. 

Trenden innen nyfødtomsorg går derfor i retning av familierom, slik Drammen sykehus var tidlig ute med å innføre.

Foreldre rapporterer at de føler seg sett når sykepleiere tar seg tid til å forklare medisinske prosedyrer, lytter aktivt til spørsmål og bekymringer, og anerkjenner foreldrerollen – selv i en situasjon hvor barnet er under avansert medisinsk behandling.

Fra forskning til utdanning – for framtidens praksis

For å sikre healthy beginnings og styrke håpefulle framtider, må vi ikke bare utvikle helsetjenestene – vi må også utdanne framtidens helsepersonell til å møte pasienter og pårørende med relasjonell trygghet, kommunikasjonskompetanse og teknologisk forståelse.

Gjennom tett samspill mellom forskning og utdanning integrerer vi ny kunnskap i utdanningene våre ved USN. 

I sykepleieutdanningen får studenter god innsikt i hvordan god kommunikasjon, empati og aktiv lytting påvirker pasienter og pårørendes opplevelse av trygghet og tillit. 

Dette videreføres i våre masterutdanninger, og tilpasses ulike krevende situasjoner, slik som på nyfødt intensiv. Dette jobber Senter for kvinne-, familie- og barns helse ved USN kontinuerlig med. Studiebarometeret viser også at våre jordmorstudenter er svært fornøyde med studiet.

Ved å utdanne med utgangspunkt i forskningsbasert kunnskap, bygger vi bro mellom teori og praksis – og mellom dagens innsikt og morgendagens løsninger.

I Fremtidens helse- og velferdstjenester jobber vi for å skape tjenester som gir barn og foreldre et trygt møte med helsetjenestene – og et håpefullt blikk mot fremtiden.

 

Powered by Labrador CMS