Skogbåndbie (Halictus rubicundus) er sosial i sørlige strøk, men lever for seg selv her Norge. Kanskje en lang og varm sommer vil endre atferden til denne bien? (Foto: Line Sabroe, Wikimedia Commons, bildelisens CC BY 2.0)

En varm knallsesong - er det knall for villbiene?

I år kom våren knallsterkt etter en herlig snørik og kald vinter. Da den siste snøen gikk etter påske, kom varmen med én gang og det grønne spratt og vokste i superfart! Nå i juni føles det allerede som vi har opplevd tidenes sommer her på Østlandet.

Insektene har selvfølgelig hivd seg på den varme bølgen og det summer og yrer av liv. I mai var det allerede blomster og insektliv som vi ellers venter å se i juni.

Men hva skjer med villbiene når det er en varm vår? Og hva skjer hvis varmen fortsetter?

Økt varme, flere bier?

Insekter utvikler og formerer seg raskt når det er varmt. I en god og varm sommer vil derfor mange bier bli raskt voksne – og mest sannsynlig lykkes med å bli foreldre. Og noen vil til og med kunne bli besteforeldre.

Men selv om de fleste bier nyter godt av varmen finnes det skjær i den varme sjøen.

For hva med de som er avhengige av helt spesielle blomster? En varm vår kan bety at favorittblomsten ikke blomstrer samtidig som biene flyr. Og det er dårlig nytt for en biemor som skal legge egg og fostre opp unger i løpet av kort tid.

Bienes sosiale liv kan styres av temperatur!

Honningbier er sosiale og dronningbien ligger midt i kuben og produserer barn som mates av en hær av flittige døtre. Men de fleste norske villbier lever hver for seg; biemor lager reir, legger egg og samler matpakker til hvert enkelt barn alene. Hun kan fostre opp inntil 30 unger i sin levetid.

Men hvorfor ikke lære av honningbien og få litt hjelp? Det virker jo utrolig kjekt med fri tilgang på barnevakt…

En av våre villbier, skogbåndbie (Halictus rubicundus), kan faktisk være både sosial og enslig. Og dette henger sammen med klima. Skogbåndbier født i kolonier i sørlige strøk unngår å lage kolonier hvis de blir utplassert i et kaldere klima og bier fra en enslig skogbåndbiemor lager kolonier hvis de blir utplassert i et varmere klima. En meget varm vår og lang sommer vil derfor potensielt kunne påvirke skogbåndbien til å få en sosial oppførsel her hos oss, noe som ellers ikke er vanlig.

Det er flere fordeler ved å være sosial og leve i kolonier. Innsamling av mat går lettere og det er flere til å beskytte mot predatorer. Men det kan også være svært ressurskrevende med så mange munner å mette. Kanskje er det derfor biene vanligvis er enslige i et kjølig klima.

Flere villbier til neste år?

Selv om noen villbier kan ha hatt problemer med å finne nok av yndlingsblomsten sin i løpet av den varme våren, vil nok mange biearter ha fått ett knallår. Særlig om varmen også fortsetter utover sommeren. Og det gir muligheter for en tallrik bie-flokk i 2019. Og det er bra.

Tross alt er cirka 60 av de 208 villbieartene våre på rødlista.

Personlig ser jeg frem til en sommervarme som skal vare helt til slutten av august, men for plantene og pollinatorenes del håper jeg at denne varme forsommeren ikke er starten på en langvarig sommertørke, men at matfatet til biene våre får litt etterlengtet regn med jevne mellomrom.

Kilder:

Batra, S. W. T. (1968) “Behavior of Some Social and Solitary Halictine Bees Within Their Nests: A Comparative Study (Hymenoptera: Halictidae)”. Journal of the Kansas Entomological Society. 41 (1): 120–133.

Kocher S.D, Pellisier L., Veller C., Purcell J., Nowak M.A. et al. (2014) “Transitions in social complexity along elevational gradients reveal a combined impact on season length and development time on social evolution”. Proc. R. Soc. B. 281, 1–8

Artsdatabanken.no, om skogbåndbie

Gullan, Penny J., and Peter S. Cranston. The insects: an outline of entomology. John Wiley & Sons, 2014.

Powered by Labrador CMS