Selv om det spesielle året 2020 ikke på noen måte kan sammenlignes med peståret 1349, kan det godt hende at det er mange og enhver som kunne trenge et lite bivokslys i mørket denne jula.

Et lys i mørket

Middelalderske julegaver, en DIY

Publisert

Med fare for å få hele middelalderreenactormiljøet, ulike forskere, og andre som mener at man ikke trenger å gjøre noe med mindre det gjøres korrekt på nakken, har undertegnede laget en Middelalderjulegave DIY. Ikke hadde de julegaver i middelalderen (de hadde nyttårsgaver, men julegaver ble først vanlig på 1800-tallet)*, og fremgangsmåten til julegavene i denne gjør-det-selv-guiden er kanskje ikke hundre prosent tradisjonstro.

*De eldste norske referansene til «julegaver» er knyttet til Eirik jarls hoff på 1000-tallet. Ifølge sagaen ga han gaver til sine menn på åttende juledag, altså nyttårsdagen. I begynnelsen var nyttårsgavene noe som ble utvekslet fra herre til tjener, og det var fortsatt utpå midten av 1600-tallet vanlig å dele ut nyttårsgaver. Først på 1800-tallet ble det vanlig med julegaver (Wikipedia/julegaver).

Men nå som Folkehelseinstituttet ber oss innstendig om å holde oss hjemme på ubestemt tid, unngå julegavehandelen, og sitte inne bak lukkede dører til pesten har rast fra seg, kan det kanskje være godt for rastløse sjeler å lage noen fine julegaver til dem man ikke engang får lov til å gi en juleklem. Da kan vi ikke være så altfor nøye på det, selv ikke vi som jobber ved et middelalderforskningsinstitutt.

Bivokslys er kjempefine å bruke som adventslys.

Hver søndag i advent vil vi gi dere forslag til ting dere kan lage hjemme på kjøkkenbenken. Først ut er bivokslys, som selvfølgelig også kan brukes som adventslys! Tradisjonen med adventslys går ikke så langt tilbake som til middelalderen, men ble trolig startet ved et barnehjem i Hamburg i 1839 eller 1848, av den tyske presten Johan Hinrich Wichern. Han laget en krans med fire store, hvite lys og tjuefire små, røde lys, og pyntet kransen med grener fra bartær. Hver dag tente et barn fra barnehjemmet et lys under gudstjenesten. Til Norge kom adventskransen på 1900-tallet. Men dette var en digresjon innom nyere historie.

Selv om det spesielle året 2020 ikke på noen måte kan sammenlignes med peståret 1349, kan det godt hende at det er mange og enhver som kunne trenge et lite bivokslys i mørket denne jula.

Lys av bivoks var mer rentbrennende enn talglys og oljelamper med tran, og ville ha vært de mest kostbare lysene i middelalderen. De avga også en deilig honninglukt som kanskje dekket over lukten av pest. Nei da, ikke egentlig, men man trodde kanskje det dekket over en del ubehagelige miasmer** som svevde rundt og spredte sykdom.

Støpte vokslys selges fra bod på kanten av et stup i Italia på 1300-tallet.

**Miasme (av gresk miasma, betyr besudling, forurensning) ble først omtalt av Hippokrates av Kos (ca 460-375 f. Kr.), som anses som opphavsmannen til teorien om at giftige dunster fra bakken ble båret videre med luften og bidro til sykdomsspredning. Teorien var et villspor, men angsten for miasmer førte mange steder allerede i middelalderen til karantenelignende tiltak som faktisk forhindret at noen sykdommer spredte seg ukontrollert (Wikipedia/Miasme).

Under utgravninger i Gamlebyen i Oslo på 1970-tallet ble det funnet titusenvis av bier og avfall fra bikuber (Kenward 1988), og det er rimelig å anta at det har vært holdt bier både for honningen og bivoksen sin skyld. Også under Follobaneprosjektet nå nylig, ble det funnet enkelte honningbier i makrofossilprøvene (Berge og Ødeby et al in prep).

Bier og bikuber på illustrasjon fra 1300-tallet.

I dag trenger du ikke å ha din egen bikube for å lage bivokslys. Plater og -pellets kan kjøpes i hobbybutikker eller på nett, og det ryktes til og med at enkelte birøktere gir bort bivoks gratis. Du kan både rulle, dyppe og støpe bivokslys, alt ettersom hva du selv foretrekker.

Rullede bivokslys

Lys av bivoksplater er en finfin aktivitet for de aller minste barna, da det ikke involverer varmebehandling. Når det er sagt er det ingen øvre aldersgrense på å rulle bivokslys heller, og man må ikke være av noen spesiell legning, trosretning, eller etnisitet, eller å være hundre prosent funksjonsfrisk for å klare dette.

Til denne aktiviteten trenger du:

  • Bivoksplater
  • Veke
Å rulle bivokslys kan de fleste få til.

Rull en veke inn i bivoksplaten for å lage skikkelige middelalderlys, enten rett eller på skrå av platen. Du kan kutte striper av bivoksplaten med minkende størrelse, og rulle til små, fine bikuber. Om du vil lage små juletrær av stjerner som stables oppå hverandre, kan du bruke pepperkakeformer.

Det kan være nødvendig med en hammer for å få stanset ut stjernene, og da kan det hende at de minste trenger litt hjelp. Her kan man selvfølgelig slå seg løs (pun intended) med former, men tenk litt på hvordan lyset brenner hvis du har lyst til å lage et lys av dinosaurformer. Når det er sagt er det ingenting som sier at det er forbudt.

Her er voksplatene kuttet i ulike bredder, og rullet fra bredest til smalest til en bikubeform-

Stikk hull i midten av formen og træ veken igjennom. Husk bare på at det ikke er lurt å brenne lyset i begge ender. Kun fantasien setter grenser i dette prosjektet - syvåringen på bildet laget sin helt egen dynamittgubbe som han «sprengte» i bakgården.

Pynt med tørkede skiver av appelsin, notepapir og en kvast med grønt, så blir de ekstra staselige gaver å gi bort.

Smeltede bivokslys

Pellets av bivoks smelter lett og kan brukes til å dyppe veken i for å lage tradisjonelle lys, eller å ha i små glass eller andre former. Har du for eksempel arvet en haug med gamle sandkakeformer, kan jo disse være sjarmerende til slikt bruk. Glass av alle størrelser og fasonger er også helt topp å bruke. Denne metoden krever både varmebehandling og litt fikling med veken, så her kan det være lurt å bistå de aller minste.

Til denne aktiviteten trenger du:

  • Bivokspellets
  • Veke
  • Glass eller former
  • Trespyd
Fest veken i bunnen av glasset med en limpistol eller tyng den ned med en mutter. Støtt den øverste delen av veken over et trespyd.

Knytt en liten mutter eller lignende i enden av veken og ha den ned i formen eller glasset. Du kan også bruke limpistol og lime veken fast i bunnen. Dette vil forhindre at veken flyter opp. Den andre enden støtter du opp til et lite trespyd som ligger over formen. Smelt bivokspellets i et vannbad og hell over i formene. Vent til det stivner. La lyset bli værende i formen mens det brennes, ellers kan det flyte utover.

Smeltede bivokslys gir en varm glød.
Bivokslys i sandkakeformer kan for eksempel settes på et fat eller de kan flyte i en bolle med vann.

Støpte bivokslys

Skal du støpe tradisjonelle lys, må du smelte bivoksen i en kjele eller en form som er dyp nok til at lysene får litt lengde. Det er smart å bruke en litt lang og smal beholder, hvis ikke må du ha store mengder bivoks. Finner du ikke noe som passer, kan du jo alltids lage søte miniversjoner à la gamle juletrelys. Da kan du bruke et vanlig syltetøyglass.

Til denne aktiviteten trenger du:

  • Bivokspellets
  • Veke
  • Kjele med vann
  • Høy form å smelte i
  • Pinne å henge veken i
  • Opphengssystem til tørking
Lysstøping, kobberstikk ca. 1870.

Bind veken fast i et trespyd eller lignende, og ha klart en form for oppheng hvor lyset kan henge og tørke mellom hvert dypp. Det kan være over to stolrygger eller over en vase på benken. Bare husk på å dekk med avispapir, for det skal litt til å dryppe lys uten å dryppe litt overalt egentlig. Om du har plass, kan du gjøre klar flere veker, slik at du kan dyppe på tur. Dypper du før voksen har stivnet ordentlig, smelter den bare av igjen.

Heng veken over et trespyd eller en pinne og la den henge ned et stykke på begge sider. Bind en mutter i enden, så synker den til bunns i bivoksen og lyset holder seg rett.
Ha klart et sted du kan henge lysene mellom hvert dypp.
Hva med å lese «A journal of the plague year» av Daniel Defoe i skinnet av egenproduserte bivokslys?

Rekker du ikke å bestille bivoks før jul, men har lyst til å prøve dette likevel? Ikke fortvil, du kan bare smelte ned vanlige stearinlys som du kjøper i butikken eller finner i skuffen. Kanskje naboene har rester du kan få? En ypperlig måte å gjenopplive opp små stumper av lys!

Vi håper denne lille adventsbloggen har inspirert til å lage noen litt middelalderaktige julelys! Pakk dem pent inn og gled noen i en mørk tid. Om du legger ut bilder på Instagram, blir vi veldig glade for å bli tagget med @niku_archaeology slik at vi kan se hva dere har laget! Følg med neste søndag for flere julegaveideer!

Referanser

Berge, Sara Langvik, Kristine Ødeby, Khalil Olsen Holmen, Michael Derrick, Line Hovd og Magnus Helstad in prep. Follobanen Bispegata. Arkeologisk utgravning under Bispegata, Gamlebyen, Oslo. NIKU Rapport. Oslo: Norsk institutt for kulturminneforskning.

Kenward, Harry 1988. Insect remains. In: De arkeologiske utgravninger i Gamlebyen, Oslo, bind 5. «Mindets tomt» - «Søndre felt». Animal bones, moss-, plant-, insect- and parasite remains. Øvre Ervik: Alvheim & Eide Akademisk Forlag. 115-140.

Wikipedia:

Powered by Labrador CMS