Det er mye gøyere å vaske hendene med en såpe du har laget selv, eller fått av noen du er glad i.

Nå har vi vaska hender

Middelalderske julegaver, en DIY (del 3)

Del tre i årets julegaveverksted bringer oss til et spørsmål jeg har stilt ungene ofte det siste året: har du husket å vaske hendene?

Såpelaging er en lavterskelaktivitet som alle kan få til, og som ikke trenger å koste all verden. Du kan finne mye du kan bruke i skapene hjemme.

I tillegg til antibac har nok salget av håndsåpe også hatt et oppsving i 2020. Ikke fordi vi ikke vaska oss før Covid-19, men fordi Folkehelseinstituttet sier vi skal være ekstra nøye med å vaske hendene våre nå. En fin, hjemmelaget middelladerinspirert såpe burde derfor stå på listen over obligatoriske julegaver i år!

Det var da vel ingen som vasket seg i middelalderen?

«Men de brukte da vel ikke såpe i middelalderen!», innvender du. Det er kanskje vanskelig å tro, men folk i middelalderen vaska seg også med såpe. Faktisk er såpe en middelalderoppfinnelse (Janega 2019). For oss er såpen en husholdningsartikkel vi kan kjøpe på butikken og som vi lett tar for gitt, men fullt så enkelt var det ikke før, da såpelagingen krevde mange ingredienser og prosessen tok flere dager å utføre. Ifølge en detaljert engelsk oppskrift i Trinity Encyclopedia fra 1300-tallet trengte du blant annet aske fra eik, dyrefett, lut, salt, mel og vann til dette prosjektet (medievalist.net).

Middelalderfolk badet også, til tross for en seiglivet oppfatning om at de ikke gjorde det.

I dag kan vi forenkle prosessen ved å klikke oss hjem såpemasse i posten. Såpemassen kan være laget av glyserin, kokos-, shea- og mango- oljer, samt andre ting det av naturlige grunner var vanskelig å få tak i på 1300-tallet. Grunnoppskriften er den samme: natriumhydroksid (lut) og forskjellige oljer/fett.

I middelalderen ble ikke såpe kun brukt til å vaske med, men var også en utbredt ingrediens i medisinsk behandling. Susan Verberg (2017) har samlet en rekke middelalderske såpeoppskrifter og bruksområder i kompendiet A most Copious and Exact Compendium of Sope - Medieval Soap Recipes, hvor vi blant annet får en «Verie good medicine to cause one to pisse that cannot» fra 1596. Gulsott, skabb og hemorroider kunne også kureres med innvortes bruk av såpe, når den ble blandet og drukket sammen med sennep, vin og andre snodige ingredienser.

Kompendiet er en anbefalt lesing for de som vil gå dypere inn i tradisjonelle såpemakerteknikker og oppskrifter, men her må det understrekes at hverken NIKU eller undertegnede tar ansvar for forsøk på å kurere medisinske problemer med oppskrifter fra 1500-tallet. Vi forlater middelalderen her, men tar med oss inspirasjonen videre når vi lager såper vi kan gi bort til jul!

Fremgangsmåte

Siden såpelaging innebærer varmebehandling, er det lurt å holde et øye med fireåringen når hen gjør dette. Såpemassen smeltes ned i vannbad over medium varme, og helles i former. Silikonformer egner seg bra til dette formålet, da såpene blir lettere å ta ut. Alternativt kan du legge litt bakepapir i en brødform og kutte såpen i passe stykker etterpå. En ren melkekartong kan også brukes.

Kutt såpemassen i små terninger og smelt det i vannbad.
Prøv å ikke rør for mye i massen mens den smelter, for da kan den skumme seg.

Når såpemassen er smeltet ned, kan den tilsettes både lukt, farge og pynt. Her kan bare fantasien stanse deg, men jeg kan foreslå tradisjonelle såpelukter som lavendel timian, ringblomst, salvie, rosmarin, einer, pors og rose. Om du vil lage en julesåpe er kanel og appelsin et godt alternativ, mens kombinasjonen cognac og sigar vel helst passer for den mer distingverte.

Krydderskuffen er et utmerket sted å lete etter såpefarge!

Her kan du jo selv velge om du vil holde deg til hva som var tilgjengelig i middelalderen, eller tenke helt utenfor såpeboksen, men det viktigste er at du skaffer disse duftene i form av eteriske oljer som ikke er skadelige for huden. Som pynt eller tekstur kan du ha i tørkete blomster, knuste havregryn, valmuefrø, kaffebønner eller annet som passer til den lukten du har valgt. Pass bare på at blomster og havregryn er i små biter, slik at de ikke mugner.

Motstå fristelsen å putte i glitter, plastikkstjerner og andre festlige ting som ikke under noen omstendigheter bør finne veien ut i havet.

Du kan farge såpen med naturlige farger av krydder, som safran, paprikapulver eller gurkemeie. Kakao, aktivt kull og krapprot er også eksempler på naturlige farger som er fine å bruke. Det finnes også kjemisk fremstilte farger som er sterkere enn de naturlige.

Forslag til såper

Lavendel- og havresåpe:

  • 300 gram såpemasse
  • 1 ss tørkede lavendelblomster
  • 2 dl havregryn
  • ¼ ts laveldelolje (eterisk)
  • Grønn farge

Denne såpen ble en tofarget versjon, men du kan lage så mange (eller få) farger og lag du vil. Om du lar være å smelte ned all såpemassen, men beholder noe av den, kan du legge i biter av ufarget såpe. Dette fungerer fint hvis du lager en stor blokk såpe som du senere kutter opp i mindre biter. Da vil såpestykkene ha felter med hvitt innimellom, som en slags terrazzo-flis.

I bunnen av noen store isbitformer av silikon ble det lagt tørket lavendel og havregryn. Den flytende såpemassen ble først farget lysegrønn og formene fylt halvveis opp. Deretter ble det tilsatt litt mer farge, slik at den siste halvdelen av formen ble mørkere. Pynt gjerne såpen med litt tørket lavendel, havregryn eller eucalyptusblader!

En liten kvast med eukalyptus i såpa er kanskje ikke så middelaldersk, men lukter veldig godt!
Tofarget såpe med lavendel og havre.

Appelsin- og kanelsåpe:

  • 300 g såpemasse
  • ½ ts appelsin- og kanelolje
  • Litt gurkemeie eller safran

Denne såpen er farget med gurkemeie, og om du lar være å blande det helt ut vil du få små, gule prikker i såpen, som fin konfetti! I bunnen av formen ble det lagt en bit tørket appelsin, men den fløt opp. Det gjør egentlig ingenting, men om du vil at den skal synes bedre, kan du legge den på etter at såpen har størknet litt. Pakk inn såpestykket og pynt pakken med kanel og appelsin, som et hint til hva som er inni. Denne såpen lukter skikkelig jul!

Disse gurkemeiefargede såpestykkene som dufter kanel og appelsin er det nesten fristende å spise.

Havre- og sjokoladesåpe:

  • 300 gram såpemasse
  • 2 dl havregryn
  • ¼ ts sjokoladeessens (eterisk)
  • Kakaopulver

Som med lavendelsåpa ble det her lagt litt havregryn i bunnen av formen. I den ene såpa ble havregrynet rørt inn i såpemassen. Et par t-skjeer kakaopulver ble brukt til å gi en fristende sjokoladefarge. Du kan gjerne ta den helt ut og støpe såpen i sjokoladeformer, men skal du gi dem bort til jul så kan det være lurt å merke dem. De ligner såpass mye på ekte sjokolade at her kan det faktisk fort gå galt - også i de rette hender.

Gi sjokoladesåpe til en sjokoladeelsker. Bør merkes med «NB! Må ikke spises».

Nå er det altså bare å gå til innkjøp av såpemasse og duftoljer, og kikke i skapet etter former du kan lage såpe i. Det er så mye gøy man kan finne på! Ungene liker denne aktiviteten godt, men det er også koselig å gjøre dette alene til lyden av julemusikk. Hjemmelagete såper er en fryd for øyet, de lukter godt og de er nyttige gaver. La såpekokingen begynne! Kanskje blir du så interessert i dette at du etter hvert forsøker deg på tradisjonell såpemaking?

Om du ble inspirert til å prøve dette og legger ut bilder på Instagram, blir vi veldig glade for å bli tagget med @niku_archaeology slik at vi kan se hva dere har laget! Følg med neste søndag for flere julegaveideer!

Referanser

  • "I assure you, medieval people bathed", Janega, E. 2019.
  • "How to make medieval soap" Medievalist.net 2019.
  • Moulton, Thomas 1547. This is the glasse of helth. (transkribert av Susan Verberg) I A most Copious and Exact Compendium of Sope - Medieval Soap Recipes.
  • Verberg, Susan 2017. A most Copious and Exact Compendium of Sope - Medieval Soap Recipes.
Powered by Labrador CMS