En salve som luker jul og en bok om pesten i London i 1666, må være en passende tematisk julegave i 2020.

Salve på såret

Middelalderske julegaver, en DIY (del 2)

I del 2 av julegaveverksted med middelalderinspirasjon, skal vi denne andre søndagen i advent se på hvordan vi kan lage egne salver og leppepomader. Forrige søndag laget vi bivokslys, og om du har igjen noen bivokspellets er du for eksempel på god vei med ingrediensene du trenger til å lage en god, gammeldags sårsalve!

Flere eksempler på slike sårsalver laget av kvae har blitt funnet under utgravninger i gamlebyen i Oslo de siste årene (Berge og Ødeby et al. in prep, Nordlie et al. 2020). Vi har analysert innholdet i salvene, så vi vet akkurat hva de har blitt laget av (1). Vi har også rekonstruert salvene for å komme fram til riktig mengde av de ulike ingrediensene. Salvene lukter deilig granskog, og passer perfekt til jul!

Kvaesalve i dreid treskrin fra 1300-tallet, funnet under utgravninger i Gamlebyen i Oslo

En salve er relativt lett å lage, om du har de rette ingrediensene. Skal du imidlertid følge svenske klostertekster nedtegnet på 1800-tallet (Klemming 1886) kan det bli et utfordrende prosjekt, da de ulike salvene kunne bestå veldig spesifikke bestanddeler og hadde en god del med folkelig overtro innbakt i oppskrift og fremgangsmåte. For eksempel trenger du voks fra et lys brent under Kyndelsmesse (2) og smør laget i mai. I disse nedtegnelsene kan du også lese hva du må koke sammen for å bli kvitt «demoner og smådiefflur», samt andre nyttige oppkok, avtrekk og omslag.

Omstendelig oppskrift fra middelalder, nedskrevet av Gustav Klemming i 1883-86, i Läke- och Örte-böcker från Sveriges medeltid.

Når du først er tro mot gamle oppskrifter og fremgangsmåter, bør du egentlig også gå til anskaffelse av fett fra grevling eller sel - to typer fett som blir flytende i romtemperatur. Og her kommer grunnen til at jeg ikke skal oppmuntre deg til det: under rekonstruksjonsforsøk av salvene fra gamlebyen gjorde jeg en innsats for å lage salve mest mulig etter boka. I den forbindelse gjorde jeg en grevlingtransaksjon med en dame som heter Pia (3), først via det mørke internett, så et par dager senere med en sløv sag nede ved havna i Oslo - for å utvinne olje av nakkefettet til en halshugget grevling fra Gol (den døde en naturlig død). Til tross for iherdig innsats (og med hjelp av en svart katt) fikk jeg ikke smelta ned fettet til olje, men luktet til gjengjeld Bouquet de Cadavre, svidd grevling edition, i flere dager etterpå.

Det er også andre potensielle problemer med å bruke grevling. Om du først får tak i en, kan den ikke akkurat bli liggende på benken til du får tid til å koke salve. Du bør oppbevare den kjølig. Du vil helst ikke opplyse resten av familien at det ligger et stykke død grevling i kjøleskapet, men du vil heller ikke komme hjem til ferdig Grevling au Vin den dagen det er mannen sin tur til å lage middag.

Vellykket grevlingtransaksjon i container vs. mislykket nedsmelting av grevlingfett til tross for rørehjelp fra svart katt.

For å komme i mål før jul, og for å unngå en litt alternativ førjulsmiddag, foreslår jeg derfor snarveien via dagligvarehandelen. Du kommer langt med vanlig smør eller olje kjøpt på butikken, sammen med pellets av kvae og bivoks. De får du som sagt på nett. Sammensetningen og effekten blir den samme, selv om et ekte middelaldermenneske i det minste ville krevd at kvaen du bruker ble hentet fra toppen av et tre, mot sør, i sønnavær, og ikke på www.com. Men vi snakker andre søndag i advent her, og sånt har vi ikke tid til da.

Kvaesalve

Denne salven egner seg ikke som leppepomade, med mindre du eller den heldige mottakeren elsker smaken av ram granskog baki svelget. Som lukt er den nydelig julete, men den kan definitivt ikke anbefales som kronisk ettersmak. Den som er frista så vet den det, som Oddborg (91, forfatterens kloke oldemor) alltid har sagt. True story. Bruk heller salven på sprukne hender. Det kan vi saktens trenge i en tid med hyppig håndvask og spriting.

Bruk et gammelt syltetøyglass om du lager denne versjonen, for kvae er klinete greier og fester seg til alt. Du kan gni inn hendene med olje eller antibac for å få av restene fra hendene om du skulle være uheldig. Alle har antibac i disse dager. Om du er tom, må du likevel kjøpe mer, da pesten, aka Covid-19, ikke ser ut til å gå sin vei riktig enda. Smelt ingrediensene i vannbad over medium varme, ellers kan du fort ødelegge kjelen din og få besøk av det lokale brannmannslauget (4) i samme slengen.

Oppskrift:

  • 2 deler kvae
  • 1 del smør
  • ½ del bivoks

Fremgangsmåte: smelt kvae og smør i et vannbad over medium varme, mens du rører med en trepinne som du senere kan kaste. Når kvaen og smøret har løst seg opp, kan du røre inn bivokspellets. Ha over i egnede beholdere. Om du ikke er så flink til å dreie små salveskrin av tre kan det være lurt å gå til innkjøp av små glass eller metallbokser.

Avhengig av hvor hard kvaen er, kan den være litt vanskelig å løse opp i fettet. Det kan hende du sitter igjen med en klump kvae som ikke løser seg opp – men fortvil ikke! Salven tar likevel til seg lukten av skog.

Kvaesalve, her med selvplukket kvae. Det trenger du selvfølgelig ikke å gjøre. Kvae kan bestilles på nett.
Kvaesalven lukter skikkelig jul. Den smaker mest kvae, så ikke bruk den på leppene.

Vanlig salve

En salve uten kvae fungerer blant annet fint som en leppepomade. Om du ønsker, eller har tid, kan du legge urter i olje i et par uker før du varmer den opp og blander den med bivoksen. Da kan du gi salven forskjellige egenskaper alt ettersom hva du putter oppi. Selv om Magnus Lagabøtes bylov av 1276 (MLB 1276) ikke sier noe om dyrking eller konsumering av cannabis, er det likevel smart å styre unna den type «urt». Enda så beroligende den er. Har jeg hørt av en venn. Da er det kanskje bedre å prøve lavendel (5). For ekstra sårheldene virkning kan du prøve ringblomst eller ryllik, mens hvitpilbark skal bidra til å løse opp døde hudceller (Urtekilden). Her kan det være smart å skreddersy etter mottakers behov. Kanskje onkel Einar sliter med hemorroider? Da tilsetter du trollhassel.

Oppskrift:

  • 1 del olje (kokosolje, olivenolje, rapsolje), eller usaltet smør, eller bukketalg
  • 1 del bivoks
Prøv deg fram med ulike ingredienser i ditt eget kjøkkenapotek!

Fremgangsmåte: Varm opp bivokspelletsene og rør inn i olje/smør/talg. Regelen er: jo mer bivoks, jo hardere salve. Og omvendt. Når salven har stivnet er den klar til bruk. Salve med kokosolje er utsatt for temperatursvingninger, så den bør ikke oppbevares i kjøleskap eller på et varmt bad. Eller i lomma.

Vi håper denne lille adventsbloggen har inspirert til å lage noen fine salver, enten med eller uten grevling! Pakk salvene pent inn og gled noen sprukne hender eller tørre lepper. Om du legger ut bilder på Instagram, blir vi veldig glade for å bli tagget med @niku_archaeology slik at vi kan se hva dere har laget! Følg med neste søndag for flere julegaveideer!

Fotnoter

1) Salvene er analysert av Sven Isaksson, universitetslektor ved Stockholms universitet – forsker på biomolekylær arkeologi.

2) Kyndelsmesse: 2. februar, en katolsk og ortodoks festdag som blir feiret til minne om Marias renselse og fremstillingen av Jesus i tempelet, 40 dager etter fødselen (SNL). I Norge var Kyndelsmesse, eller Kyndelsmess som den gjerne ble kalt, en viktig festdag. Man spiste gjerne julemat, og hadde flotte feiringer i kirkene. Den er avmerket med et 7-armet kandelaber på primstaven og lese varsler ut fra denne. Kyndelsmesse ble ofte regnet som midtvinters, og den som hadde brukt opp mer enn halvparten av korn, fôr og annet som var lagret for vinteren kunne være ille ute. Dagen ble avskaffet som helligdag ved  festdagsreduksjon av 1770 (wikipedia/kyndelsmesse).

3) Takk til Pia Ve Dahlen, Hoffleverandør av Kadaver og Roadlkill, for grevling.

4) Laug er en sammenslutning av håndverksmestere i lokale grupper med henblikk på å ivareta standens faglige, politiske og økonomiske interesser. I Norge var det tilløp til et laugsvesen i Bergen allerede på slutten av 1200-tallet (SNL). Brannmannslaug er forfatterens egen konstruksjon.

5) Black Jack Randall brukte lavendelolje på Jamie Fraser i den ubehagelige overgrepsscenen i Wenthworth Prison, i sesong 1 episode 15 av Outlander. Det er vanskelig å bli overbevist om den beroligende virkningen, om man skal dømme kun fra den scenen.

Referanser

  • Berge, Sara Langvik, Kristine Ødeby, Khalil Olsen Holmen, Michael Derrick, Line Hovd og Magnus Helstad in prep. Follobanen Bispegata. Arkeologisk utgravning under Bispegata, Gamlebyen, Oslo. NIKU Rapport. Oslo: Norsk institutt for kulturminneforskning.
  • Klemming, G. E. 1883-1886. Läke- och Örte-böcker från Sveriges medeltid. Svenska fornskriftsällskapet.
  • MLB 1276: Magnus lagabøters bylov.
  • Nordlie, Erlend, Aksel Haavik og Håvard Hegdal 2020. Follobanen 2015. Områdene sør for Bispegata. Gamlebyen, Oslo. NIKU Rapport 103. Norsk institutt for kulturminneforskning, Oslo.
  • Laug (Store Norske Leksikon)
  • Kyndelsmessse (Store Norske Leksikon)
  • Kyndelsmesse (Wikipedia)
  • Pors - Myrica gale (Urtekilden)

Powered by Labrador CMS