– Behovet for mer informasjon blant pasienter, allmennleger og spesialister i hud og gynekologi er overveldende, skriver forsker og hudlege Anne Lise Helgesen i denne bloggen. (Illustrasjon: Pernille Frese)

Vulva.no – Ny nettside om kvinnens underliv

Hva vet vi egentlig om sykdommer og smertetilstander som kan oppstå i underlivet hos kvinner? Mange pasienter vet ikke hvor de skal henvende seg. Hvis man for eksempel får en hudlidelse i underlivet – hvem skal man oppsøke?? Skal man gå til fastlegen – eller gynekologen – eller en hudlege?

Ofte havner pasienten i et slags tomrom mellom de to fagmiljøene dermatologi og gynekolog fordi sykdommene de har, hører hjemme i flere spesialiteter. Dermed blir det ofte vanskelige å finne ut av hvor man skal henvende seg, som resulterer i at mange kvinner ofte ikke får den hjelpen de trenger.

I lang tid har det vært bristende engasjement overfor denne pasientgruppen i Norge, spesielt når vi sammenlikner oss med våre naboland.

Dette er bakgrunnen for at vi nå nettopp har lansert den uavhengige og ikke-kommersielle nettsiden Vulva.no. Vårt mål, som fagfolk innenfor såkalte vulvalidelser, er å dele vår erfaring med alle dere som ønsker oppdatering og hjelp for kyndig tilnærming til ulike vulvalidelser.

Navnet «vulva» er ukjent for mange

For det er en betydelig kunnskapsbrist og et stort behov for informasjon rundt ulike kroniske sykdommer i underlivet hos kvinner. Vet du for eksempel forskjellen på «vulva» og «vagina»?

Disse navnene blandes ofte om hverandre. Vagina brukes gjerne som en slags fellesbetegnelse for alt av kvinnens ytre kjønnsorgan. Det er like unyansert som å si at penis inneholder alt fra forhud til pung.

Vulva er altså det synlige området som dekker de ytre kjønnsorganer hos kvinner, fra klitoris, kjønnslepper, urinrørsåpning og til skjedeåpning. Vulva er et latinsk navn, og vi har ikke engang noe godt dekkende norsk navn for dette viktige området. Vagina er ganske enkelt kun det samme som skjeden, og den starter ytterst ute ved vulva og strekker seg som et muskuløst rør innover mot livmorhalsen.

Den amerikanske feministen og psykologen Harriet Lerner mener at å neglisjere ordet vulva er like alvorlig som en psykisk kjønnslemlestelse. Vagina er akseptert fordi den er viktig for penetrerende sex og fødsel, mens vulva og klitoris representerer den tabubelagte kvinnelige seksualitet og nytelse.

Hjelp til selvhjelp − Vulva.no

Frem til nå har det altså ikke eksistert en nettside med samlet informasjon om kroniske vulvaplager i Norge. I langstrakte Norge var det utvilsomt et stort behov for etablering av nettbasert kunnskap for både helsepersonell og pasienter, tilpasset norske forhold.

Behovet for mer informasjon om vulvalidelser blant pasienter, allmennleger og spesialister i hud og gynekologi har vært overveldende. I økende grad har vi sett at pasienter blogger og chatter om ulike diagnoser og symptomer, ofte med mangelfull innsikt i sykdommen.

Vi opplever også at helsepersonell trenger en faglig trygg nettside hvor det er god informasjon om ulike henvisningssteder, behandlinger og tilpasset pasientinformasjon.

Interesseorganisasjonen Vulvaforum består av en tverrfaglig gruppe av autorisert helsepersonell fra hele Norge. Styret i Vulvaforum har ansvaret for opprettelse og drift av Vulva.no. Nasjonalt Kompetansetjeneste for kvinnehelse ved Oslo universitetssykehus har under hele prosessen bidratt med økonomisk støtte.

Hva kan Vulva.no hjelpe deg med?

Vulva.no er laget todelt – en del for pasienter og en for helsepersonell.

Her finner man informasjon om ulike kroniske sykdommer i vulva og en del om behandlingen av disse. I tillegg har vi laget oversikter over aktuelle behandlere som ønsker å ta imot pasienter med ulike vulvasykdommer, delt inn i ulike kategorier: gynekologer, hudleger, fysioterapeuter og sexologer. Behandlerne er fordelt ut fra fylke.

Det legges også ut oversikt over aktuelle kurs, andre informative nettsider, og ikke minst informasjon over hvilke forskningsprosjekter som foregår på vulvalidelser i Norge.

Vi ønsker både pasienter og helsepersonell velkommen til å bruke vulva.no!

Powered by Labrador CMS