Femten tips for å være forelder og stipendiat
Sommerferien er over og dagen etter at jeg begynte igjen ble doktorgraden min godkjent. HURRA! Som tidligere nevnt er det denne evalueringen som er det viktigste for å bli doktor, og nå gleder jeg meg til disputas 5. oktober.
Dette innlegget skal ikke handle om fiskeøgler, men om prosess: Å kombinere doktorgrad og barn. Jeg har fått to barn mens jeg har skrevet doktorgrad og hatt de fineste årene i mitt liv, og stadig spør folk om hvordan det egentlig funker. Det har definitivt inkludert blod, svette og tårer i tillegg til all lykken, men det har ført til at jeg har samlet noen erfaringer. Her kommer noen tips til deg som er forelder og stipendiat (eller vurderer å bli det), og noen tips til de andre på jobben:
Råd til deg som er stipendiat
- Omfavn og utnytt fordelene. Hvilke andre småbarnsforeldre kan komme og gå som de vil på jobben og i stor grad velge hvor mange ekstra reiser og arbeidstimer de vil legge inn? Fleksibilitet er gull (men krever kontroll for at man skal kunne bli ferdig).
- Si ja. Ta sjansen på å si ja til prosjekter, reiser, artikler, feltarbeid, formidlingsoppdrag og skriving som du har lyst til å gjøre, eller som er veldig karrieresmart. For å få tid må du finne ut hva du kan kutte ut, eller bruke en arbeidsoppgave til flere formål. Eller hva med å ta med deg familien?
- Si nei. Skal man være både forelder og forsker er man nødt til å prioritere, og det er sunt å øve seg på å si nei. Velg bort oppgaver som ikke gir deg resultater eller glede, det som rett og slett blir for mye og ting du kun gjør av plikt.
- Krev din rett. Dessverre forekommer det dårlig behandling og diskriminering av gravide og småbarnsforeldre, og du må kjenne dine rettigheter. Siden vi er sterkere sammen anbefaler jeg fagforening.
- Dette er en klisje, men ikke uten grunn: Nyt å være forelder, ungene er bare små en gang. Ta permisjon. Ta ammefri. Spis middag hjemme. Ikke jobb i helga. Ikke oppfyll alle veileders drømmer.
- Velg hvordan du vil bruke den tiden som er igjen etter at arbeidsdagen er over og ungene er i seng. Den kan brukes 100% på husarbeid eller mer jobb, men jeg foreslår å også gjøre noe du liker: Les en roman, se en film, ha kjæreste- og vennetid.
- Våg å bruke tid på planlegging. De mest hektiske dagene er det lett å bare kjøre på, men å ta en times tid med en kaffekopp og planlegge og prioritere for de neste ukene er mer effektivt enn å kave rundt og gjøre litt av alt.
- Spis og sov. Det kan virkelig ikke sies ofte nok. Spis og sov.
- Ikke unikt for foreldre, men kanskje ekstra viktig å huske på etter netter med lite søvn: Husk at du må stå inne for hele doktorgraden din. Ikke la noen andre bestemme noe du ikke etterpå kan forsvare på disputasen.
- Her kommer et skikkelig pro tip: Pass på å alltid (hver eneste dag) ha noe arbeid du kan gjøre hjemmefra. Unger blir sjuke hele tida, men hvis du har noen artikler å lese i sekken kan du i hvert fall få gjort noe mens de sover ut feberen.
Råd til de rundt deg
- Småbarnsforeldre er gode arbeidstakere, særlig hvis man viser forståelse for et par spesifikke forhold med det å ha barn: Mange småbarn må ammes, alle må hentes i barnehagen før den stenger og de fleste er mye sjuke. I tillegg er alt som skjer på kort varsel en utfordring. Å varsle i lunsjen om en kvelds-arbeidsoppgave eller lønningspils samme dag vil sjelden gjøre at du får ja fra småbarnsforelderen.
- Ikke si kjipe ting om det å ha barn, det å være gravid eller liknende. Behold de tankene på innsiden av hodet.
- Vær raus på å si ja til hjemmekontor, videomøter og på å ta over oppgaver som brenner.
- Til veiledere: Hjelp forelderen å prioritere, særlig når det gjelder reise. Hvilke reiser er virkelig nyttige og givende, og hvilke kan faktisk kuttes ut eller utsettes?
- Særlig for deg som ber om foredrag, mediebidrag eller annet: Spør en gang til hvis du får nei første gang. Jeg sa konsekvent nei mens jeg var i permisjon, men ville gjerne sagt ja hvis jeg fikk sjansen en gang til etter at jeg var tilbake i jobb.
Det er virkelig fint å være forelder og stipendiat på en gang. Håper tipsene hjelper – og lykke til!
Alt godt,
Lene