Full storm og nytt feltområde ved Svalbard
Mareanos høsttokt er nå i gang igjen etter at forskningsskipet G.O. Sars har vært disponibel for Sysselmannen i forbindelse med helikopterulykken utenfor Barentsburg. På grunn av dårlig vær er datainnsamling i det planlagte området ved delelinjen mot Russland utsatt til neste år. I stedet kartlegger vi utvalgte områder i eggakanten vest for Spitsbergen og ved Bjørnøya.
Av Børge Holte (HI) og Valerie Bellec (NGU)
13 av Mareanos forskere og teknikere, samt en student fra Universitetet i Tromsø, gikk om bord i G.O. Sars i Longyearbyen sist tirsdag. Etter ankomst om bord viste det seg at værmeldingene var truende, med tre døgns heftig storm fra øst. Å gå til havs i slikt vær og kjempe seg mot vinden med kurs for feltområdet ved delelinja mot Russland, ville ikke gitt fremdrift, men derimot mange uværsdager og kun 1-2 døgn med datainnsamling. Dette er ikke rasjonell ressursbruk. Noe måtte gjøres!
Etter hektisk aktivitet blant NGUs geologer og hos Norsk marint datasenter / Havforskningsinstituttet (HI), og etter store dataoverføringer til HIs kontor i forskningsparken i Longyearbyen, ble det klart at det var mulig å forandre våre planer fullstendig. I stedet for det nordøstlige Barentshavet ved delelinjen, kartlegges denne gangen neste års planlagte havområder vest for Svalbard og ved Bjørnøya.
Dersom værmeldingen holder seg, er vi i full gang i de utvalgte arealene natt til søndag. Men foreløpig ligger vi i ro ved den nordligste arealboksen (se kart) i håp om snarlig avtakende vind. I skrivende stund er vindhastigheten 22 meter pr. sekund (liten storm). Vi ser frem til varslet avtagende vind, og ikke minst til datainnsamlingen i eggakanten vest for Svalbard, helt ned til tusen meters dyp. Her venter spennende bunntyper og dyreformer på å bli oppdaget av videoriggens kamera.
Følg oss videre!