Vanligvis kan vi analysere de to nederste linjene rundt trærne stående på bakken, de tre øverste ta vi med gardintrapp. Veldig sjelden analyseres det knestående. (Foto: Marianne Evju)

Feltrapport: Fra knestående til høythengende overvåking av lav på bjørk

Publisert

Feltsesongen er godt i gang og denne uka er fire botanikere ute på tur med gardintrapp. Vi skal igjen se hvilke laver som vokser på bjørkestammer. Denne gangen går turen til Gutulia nasjonalpark i Femundsmarka. Prosjektet er en del av terrestrisk overvåking som følger med på utvikling i naturen over tid.

Dette kan du lese mer om i ett tidligere blogginnlegg.

Men, hva gjør vi egentlig når vi er i felt? Her kommer ett knippe bilder og en video som viser en helt vanlig arbeidsdag for TOV-epifytt-gjengen.

Plantepressa

Stopp pressa! NINA-botanikerne har fått blogg!

Norsk institutt for naturforskning (NINA) har et stort fagmiljø av botanikere og planteøkologer.

Plantene havner ofte litt i skyggen av temaer som store rovdyr, humledød og hvaler med plast i magen. Men plantene danner grunnlaget for de aller, aller fleste økosystemer på jorda, så økologisk sett spiller de en helt avgjørende rolle. Uten planter – ingen natur.

I denne bloggen vil vi skrive om smått og stort fra vår forskningshverdag i botanikkens verden.

Opp i høyden og vekk fra myggen. Linje 3, 4 og 5 skal undersøkes (Foto: Marianne Evju)
Vi måler pH i barken på bjørk. Både lavt og høyt og midt i mellom. (Foto: Magni Olsen Kyrkjeeide)
Det er overraskende krevende å gjøre denne jobben. En sonde med væske må holdes stødig på treet mens målingen stabiliserer seg. Det er kun et fåtall som behersker denne teknikken godt. Krampe i armen er et problem. (Foto: Magni Olsen Kyrkjeeide)
Mikrolav og andre lav, det er det vi leter etter. Noen ganger leter vi etter nåla i høystakken, men jammen finner vi den ikke. Her har vi knappenållaven. Utrolig liten sak. (Foto: Marianne Evju)
Noen ganger finner vi også skjønnheter utenfor undersøkelsesfeltene våre. Da må vi kikke litt på dem også. Dette er ulvelav som er nær truet i Norge. Den vokser hovedsakelig nord på Østlandet og man finner den oftest på furugadd, det vil si døde furutrær, som her på bildet. I dag fant vi den også på en gammel bjørk. (Foto: Marianne Evju)

(Video: Marianne Evju)

Powered by Labrador CMS