Årets historieprosjekt: å oppleve fortiden

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innspurt og post-leverings og disputastiden gav lite overskudd til blogging om forskning, men nå er jeg tilbake. Denne gang med et mål om ikke bare å skrive og snakke om historie, men også oppleve noe av fortiden.

I mangel på tidsmaskin, må jeg jakte opp det som kan tilsvare historiske hendelser. Opplevelsen vil aldri bli den samme som dersom jeg hadde opplevd den som en person i fortiden. Samfunnet omkring var annerledes, og jeg, som en person i 2011, har helt andre erfaringer som preger hvordan jeg opplever verden.

Likevel, ved å oppleve noen av de samme tingene som folk i historien har gjort, vil jeg kunne få noe mer forståelse hvor hvordan deres hverdag var, hvilke utfordringer de hadde, og hva som formet den verdenen de var del av. I tillegg tror jeg det kan bli skikkelig gøy!

Målet for 2011 er derfor å oppsøke og oppleve så mange ting som ”i gamle dager” som mulig. Både små og store ting, både hverdag og fest. For ikke begrense meg mye, er jeg åpen for alle historiske perioder, og jeg har kommet til at 1976 er et greit å sette som grense siden, både siden en generasjon er ca. 30 år, og fordi det vil være ting fra før jeg ble født.

Ting jeg håper å gjøre er:
- høyonn
- å melke en ku
- hogge et tre slik man gjorde på 1700-tallet
- fløting (om det er lov å prøve å løpe på tømmerstokkene hadde det vært gøy!)
- gruvearbeid (jeg får kanskje ikke lov til å sprenge noe, så jeg får evnt nøye meg med å gå i en)
- klippe en sau
- historisk mat
- auksjon (dette har vært en viktig måte for varer å bli spredd)
- yste ost
- kinne smør
- seterliv
- korsett
- potetonn
- gammel skrivemaskin, sånn mann slår på
- tjærebrenning
- sko hest
og så får jeg se hva mer som kan dukke opp

Powered by Labrador CMS