Frokost på 1840-tallsvis

(Foto: R. Hutchison)

Å steke egg er ikke den vanskeligste tingen i verden. I Jomfru Truchs kokebok fra 1843 syns hun likevel det var nødvendig å ha oppskrift på speilegg og stekte egg.

At Jomfru Truchs har det med viser at det å steke egg ikke har vært like selvfølgelig for alle i første halvdel av 1800-tallet. Noen har rett og slett hatt bruk for å lære helt elementære kjøkkenkunnskaper. I innledning i boken skriver hun da også at ett av målene med å lage oppskriftssamlingen var å forfatte en udførligere især for «Begyndere forhaabentlig ikke ukjærkommen Veiledning…»

Selv om dette klart er oppskrifter for nybegynnere, nevnes det i oppskriftene ikke bare stekepanne, men også stekepanne med former særskilt for å steke speilegg. Hun forventet altså at lesere hennes hadde tilgang på kjøkken med mye utstyr. Vi skimter altså starten på ikke bare spesialisert kjøkken og utstyr, men at dette også var blitt vanlig blant stadig flere.

Utprøving:

Som morgenfugl har jeg testet oppskriftene på Speil-Æg og Stegte Æg. Jeg må være ærlig å si at jeg egentlig ikke tror dette ble spist til frokost v mange, eller ofte. Kildene jeg har sett  så langt på frokost på denne tiden forteller om brødmat eller grøt. Men jeg laget dette til frokost -jeg må jo tross alt spise opp forsøkene også.

Speil-Æg

Til disse brukes en panne, som egentlig er bestemt til at steke æg i. Smør smeltes og kommes lidt i hver form, deretter slaaes ægene i og stekes. Hvis man ikke har sådan form, kan man stege dem i hedt smør i en stekepanne og med kniv fraskjære dem. Ved anretning bestrøs de med lidt fint salt og smøret sies over dem. Man må ikke lade dem blive alt for hårde, men omtrent som forlorne æg.

(Foto: R. Hutchison)

Stegte Æg

Man gjør noget Smør hedt i en pande, slaa et æg i en slev, bestrør det med lidt salt og meel, sætter det derpaa i det hede smør og steder det deri, hvormed man vedbliver saaølenge, indtil man har saamange som man behøver.Disse æg bruges ligesom forlorne æg til syre, spinatm grønkål og karvekål.

Erfaring:

Jeg har ikke en egen speilegstekepanne, så måte klare meg med en vanlig stekepanne. Ellers er fremgangsmåten som alle andre speilegg.

Den andre oppskriften tror jeg at det er noe jeg ikke har skjønt. Det er mulig jeg ikke brukte nok mel? Jeg vet ikke. Det ble i hvert fall ikke noe forskjellig fra speilegget.

Men det ble en helt ok frokost (jeg la til bacon og brød også).

Powered by Labrador CMS