Historisk mat: Sitron melk- luksus for mer vanlige folk

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I serien ”historiker gjør historiske ting i praksis” er matretten som testes Sitron Melk. Oppskriften er fra en kokebok som har tilhørt  datteren til en av Trondhjems rikeste menn, og rettene i den ble notert av henne en gang i siste halvdel av 1700-tallet.

Selv om oppskriften er skrevet av en velstående frøken, forteller ingrediensene at det antagelig var en rett som og ble servert også mer vanlige folk i byer. Egg var lett tilgjengelig, og tollistene forteller at både sukker og sitron var tilgjengelig i de norske kjøpstedene for de som tilhørte middelklassen. For de fleste har nok ikke Sitronmelk vært i nærheten av hverdagskost, men på søndager eller spesielle anledninger har det nok vært spist også av håndverkere og kontoransatte.

Sitronmelk inneholder ikke melkeprodukt, men det er mulig den har blitt kalt ”melk” fordi den kan ligne, hvert fall i utseende, på melkepudding. Den skal dog spises med søt fløte og syltetøy. For oss i dag vil den kunne sammenlignes med sitronfromasj.

Oppskriften er:

Sitron Melk
Tag 9te æg og hviden av de 4de, slaa det vel med 2 skee fuld stødt soker og saften af 2 store sitroner, og skallen av den ene, før dette vel sammen, og smør et fad med koldt smør og kom det paa det aaver skrevne derpaa, og lad det staae med meget sagte ild under og over til det storknes, i en tærte pande, naar det er koaldt skær det saae i stremler og læg det i ruder paa et fad eller trøk det igjennem en sprudt, staffes det saa med sylte tøy, det skal spises med sød fløde.

Jeg halverte oppskriften til 5 egg, skilte hvitte og egg av to av dem, hadde i 2-3 ts. sukker i hvittene og stivpisket. Så hadde jeg 2-3 ts sukker i resten av eggene, samt saften av en sitron og skall, og pisket. De piskede hvittene og resten av eggene ble så blandet, hadde dem i en smurt ildfast form og satte det inn i ovnen på ca. 100C i ca. 50 min (testet med strikkepinne).

Resultatet ble riktig ok, og syltetøy og fløte komplementerte sitronmelken godt. Dette er en rett man godt kan servere som dessert i dag.
 

Powered by Labrador CMS