Ingen røyk uten ild

Hei igjen. Etter at forrige blogg-artikkel nå har rundet 530 kommentarer, så er det vel på tide med en ny en nå i sommervarmen. Vi starter i Sverige, der skogbrannene er godt synlige i satellittbildene fra Sentinel-2:

Skogbranner nordvest for Ljusdal i Sverige, sett fra Sentinel-2 mandag 16. juli. (Bilde: Copernicus Sentinel data 2018)

Sjøis

Sjøisens utbredelse er – globalt sett – i skrivende stund den tredje laveste som er registrert for årstiden av satellittene. Slik ser iskartet ut i Arktis i øyeblikket:

Iskart basert på det japanske satellittinstrumentet AMSR2. (Bilde: PolarView/Universitetet i Bremen)

Global temperatur

Selv om det er veldig varmt i Skandinavia nå, så blir ikke 2018 noe rekordvarmt år globalt. Global månedstemperatur fra noen av de forskjellige "leverandørene" har hittil i år hatt disse plasseringene:

· ECMWF: 4 - 3 - 3 - 3 - 3 - 2

· JMA: 6 - 7 - 3 - 3 - 4 - 5

· NOAA: 6 - 9 - 5 - 4 - 5 - 5

Satellittmålingene i nedre troposfære har ligget et par plasser lavere enn overflatemålingene.

På grunn av ENSO-utviklingen i Stillehavet, forventer jeg at global temperatur vil krabbe noe oppover i andre halvår. Mitt tips da året startet, om at global temperatur i 2018 ville ende på en plass mellom 5 og 9, synes dermed litt for lavt, siden det ser ut til at ECMWF og JMA har en tredje/fjerdeplass innen rekkevidde. Men satellitt-tipset mitt treffer nok bra i år – så vi får komme tilbake til det.

Her er forresten kurven for ENSO-indeksen Nino3.4:

Det var La Nina i vinter, men nå nærmer Stillehavet seg nivået for en El Ninjo. (Bilde: NOAA)

Modellene har mest tro på en ny El Ninjo i løpet av høsten, men det er slett ikke sikkert at det går slik. Vi får se ...

Powered by Labrador CMS