Temperaturavviket under overflaten langs ekvator i Stillehavet. (Bilde: NOAA)

Evig eies kun det tapte - og vi fortsetter som før

Publisert

Hei igjen. Web-sidene her på forskning.no ser litt annerledes ut nå enn da jeg skrev mitt forrige innlegg. Og det er mye mulig at de senere årenes beinharde, humoristiske, folkeopplysende og/eller sinnsutvidende kommentarer her på bloggen har forsvunnet inne i cyberspace et sted. Men fortvil ikke – det er jo som med fisken som glapp av kroken rett før du fikk den på land – minnet om den perfekte kommentaren kommer bare til å vokse seg større og større.

Vel, vi har faktisk passert midtsommer allerede, så vi får ta sola først. Så langt i år har "bare" 87 dager (50 %) vært frie for solflekker. Tipset mitt for 2018 var 222 dager (61 %), og jeg er fortsatt optimistisk med hensyn til å treffe blink der.

Global temperatur

Global temperatur kommer definitivt til å ende noe høyere enn jeg tippet i år. Vinterens La Nina ga definitivt et nedtrekk for satellittmålt troposfæretemperatur, mens overflatetemperaturene har ligget nær bronsemedaljen gjennom årets fem første måneder. Og nå snuser Stillehavet på en mulig El Ninjo, med ditto forventet løft i global temperatur utover høsten. Siste ukes verdi for indeksen Nino3.4 fra NOAA var +0,4.

Havnivået

Vi snakket sist uke om globalt havnivå, og ESAs program CCI (Climate Change Initiative) for essensielle klimavariabler (ECV). Versjon 1.1 fra SeaLevel-CCI brukte data fra satellittene Topex/Poseidon, Jason-1, Jason-2 og polarbanesatellittene ERS-1, ERS-2 og ENVISAT. Versjon 2.0 fra SeaLevel-CCI har også inkludert indisk/franske SARAL/AltiKa og ESAs CryoSat-2 for å dekke høye breddegrader. Versjon 2.0 omfattet perioden fra januar 1993 til desember 2015.

Mer er i kjømda, selvsagt. For å videreføre altimetermålinger i polar bane har ESA (på oppdrag for EU) skutt opp både Sentinel-3A og Sentinel-3B, som begge har radaraltimeter. Rundt neste gatehjørne kommer Sentinel-6A og -6B, som skal ta over i Jason-banen, og byggingen har allerede startet av Sentinel-3C og -3D.

ESA er en FoU-organisasjon, og ansvaret for operasjonell prosessering av havnivådata er nå overført fra ESA til EUs Copernicus Climate Change Service (C3S, som også norske skattebetalere er med på finansieringen av). Hvis det er en akselerasjon i havnivåsignalet, så kommer Copernicus til å finne den, og estimere den temmelig så nøyaktig etter hvert!

Jeg nevnte forresten forrige gang at ESA på siste workshopen hadde vist en oppdatert havnivå-figur med akselerasjon. Her er den. Kjør debatt ...

Figur 2: Globalt havnivå, med de nyeste korreksjonene. (Bilde: ESA)
Powered by Labrador CMS